Komentara: 4
Pregleda: 2648

Radnici Sigme 2 meseca u štrajku

20.09.2012. u 17:22h
Izvor: RTV City
Radnici Sigme, preduzeća za proizvodnju, promet i inženjering automatskih i elektronskih uređaja, od 1.avgusta su u štrajku. Preduzeće je 2007. godine kupila Galeb grupa.
Radnici Sigme 2 meseca u štrajku

Od tada je otpušteno 130 radnika, a od preostalih 34, njih dvadesetak je pre nepuna dva meseca obustavilo rad zbog neisplaćenih zarada.

Zaposleni su kao jedan od zahteva za prekid štrajka postavili i pridržavanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Posebnog kolektivnog i Ugovora o radu od strane poslodavca, ali prvenstveno isplatu zarada i putnih troškova za 2011. i 2012. godinu.

Do privatizacije, pre pet godina, Sigma je imala tri proizvodna programa, signalizaciju opasnih pojava,železničku signalizaciju i malu automatiku. Danas su preostala samo poslednja dva, ali zbog nedovoljnog broja radnika ni za njih nema kapaciteta.

Iako nije razlog štrajka, ova situacija izaziva veliko nezadovoljstvo kod zaposlenih. Radnici Sigme ne odustaju od štrajka, sve dok im ne budu isplaćene zaostale zarade ili se ne postigne odgovarajući dogovor sa rukovodstvom preduzeća. Ukoliko se ne desi ni jedno ni drugo, opcije su stečaj ili prodaja preduzeća od strane aktuelnog vlasnika.

Radnici Sigme su na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su prvi put javnosti ukazali na probleme u ovom preduzeću, najavili i krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje u legalnost postupka privatizacije.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2648

Povezane vesti

Povezane teme

sigma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.