Komentara: 10
Pregleda: 3256

Radno angažovanje za 70 lica zahvaljujući merama Grada

12.08.2021. u 11:00h
Izvor: TV Subotica
Zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja koje, kao i svake godine, realizuje Savet za zapošljavanje Grada u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, ukupno 70 ljudi koji nisu imali posao biće radno angažovani. Ove godine, Grad se opredelio za tri mere, a to su javni radovi, samozapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje.
Radno angažovanje za 70 lica zahvaljujući merama Grada

Kako predsednik Saveta Saša Gravorac objašnjava, akcenat je bio na javnim radovima za koje je vladalo i najveće interesovanje, a zahvaljujući kojima će radno angažovanje u naredna četiri meseca dobiti 29 nezaposlenih. Fokus ovogodišnjeg konkursa stavljen je na zaštitu životne sredine, odnosno na komunalni red, a najviše njih ugovor je dobilo sa JKP "Čistoća i zelenilo".

- To je jako bitno pitanje, posebno na području mesnih zajednica, da pomognemo našem javno komunalnom preduzeću u održavanju čistoće na teritoriji grada. Zatim smo podržali i aktivnosti iz oblasti socijalne zaštite. Konkurs za javne radove je završen i raspodelili smo svih 29 lica, odnosno odabrali smo izvođače javnih radova i ono što je jako bitno napomenuti, da od 29 lica, najveći broj je pripao JKP "Čistoća i zelenilo", gde smo opredelili 14 lica, što mislimo da je dobra pomoć u održavnaju grada - kaže Gravorac.

Radno angažovanje za 70 lica zahvaljujući merama GradaKada je druga mera u pitanju, i taj je konkurs uspešno okončan i novac da pokrenu sopstveni biznis dobilo je 19 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koji sada treba da prođu obuku kako bi bili što uspešniji u preduzetničkim vodama.

- Ono što je bitno kod ove mere, jeste da ona omogućava trajno rešavanje, za razliku od javnih radova koji su vremenski ograničeni na četiri meseca. Ukupno je bilo predviđeno 19 lica i mi smo već u prvom delu, odlukom svih 19 lica odabrali i dodelili im sredstva, tako da oni mogu već polako da rade na otvaranju sopstvenog biznisa - ističe Gravorac.

Radno angažovanje za 70 lica zahvaljujući merama GradaTreći konkurs je i dalje otvoren sve do kraja septembra, a poslodavci dobijaju subvenciju od 200.000 dinara za otvaranje novog radnog mesta. Na taj način, zaposliće se 22 lica. Kako predsednik Saveta za zapošljavanje ističe, veruju da su ovim merama uspeli da u značajnoj meri pomognu tržištu rada u Subotici, koje je inače veoma povoljno, jer je nezaposlenost na istorijskom minimumu.

- Mislimo da je ovo jedno od sistemskih rešenja koje će svakako popraviti više nego dobru situaciju na lokalnom tržištu rada. Kada uzmete podatak da je u decembru 2020. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici bilo prijavljeno 4.178 lica, mislimo da je to zaista vrlo dobra situacija, ali nama je cilj da svako ko želi da bude aktivan učesnik na tržištu rada, da se zaposli i naša intencija je da pomognemo u meri u kojoj je to moguće - poručuje Gravorac.

Grad je za mere aktivne politike zapošljavanja iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara, dok su preko nadležnog ministarstva dobili još 4,9 miliona, što je ukupno blizu 15 miliona dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3256
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

samozapošljavanje

subvencije za zapošljavanje

zapošljavanje

saša gravorac

aktivne mere zapošljavanja

savet za zapošljavanje grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.