Komentara: 0
Pregleda: 2910

Rasadnik dobrih programa

07.03.2009. u 14:11h
Izvor: Subotičke novine
<p>Efikasnost administracije vi&scaron;e ne zavisi od činovničkog osmeha, a racionalnost i cena usluga nisu stvar brzine i raspoloženja pisara. Sve diktiraju ma&scaron;ine i računarski programi koji dolaze iz neke elektronske pomrčine. Programi su kao hibridne biljke - ili se kupuje rodna sorta ili dobar majstor kalemi po svojoj meri.</p>
Rasadnik dobrih programa

Gradska uprava u Subotici je jedna od retkih u Srbiji koja, umesto da kupuje skupe i često neodgovarajuće programe, samostalno razvija sopstvene. Softversku ekipu predvodi diplomirani informatičar Ðorđija Zvicer.
- Pre otprilike tri godine izabrali smo ovaj pravac, a to je put kojim se ređe ide - kaže za „Subotičke novine" Đorđija Zvicer. - Da smo na dobrom putu pokazalo se veoma brzo. Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine prepoznao je značaj i kvalitet našeg programa za matične knjige i preporučio ga za korišćenje svim opštinama u Vojvodini koje u službenoj upotrebi imaju jezike nacionalnih manjina.
Prednosti novog programa prvi su osetili Subotičani. Potrebni izvodi se dobijaju znatno brže i to na bilo kom od tri službena pisma. Posebna prednost je što se za izvod može otići u najbližu mesnu kancelariju bez obzira u kom naselju subotičke opštine je neko upisan u matične knjige. Tako na primer, ukoliko je neko rođen u Bajmoku i tamo upisan u matičnu knjigu, a kasnije se preselio u Suboticu, izvod može dobiti i u Subotici.
- Iskustva stečena na izradi prezentovali smo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ona su uneta u novi Zakon o matičnim knjigama - kaže Zvicer. - Najznačajnije novine su ukidanje teritorijalnosti matičnih podataka, to jest stvaranje zakonske osnove da se izvod može dobiti u bilo kom mestu, a takođe i standardizovanje obrazaca za izvode. Predložili smo da započne formiranje centralne baze matičnih podataka ali za sada nema najava za tako nešto.
Friški birački spiskovi
U vreme kada su se izbori u Srbiji održavali bezmalo svake godine, birački spiskovi su bili u fokusu interesovanja javnosti. Prema rečima Zvicera, Subotica je jedna od najažurnijih opština u Srbiji, a izgled našeg trojezičnog poziva na glasanje uzima se kao primer ravnopravne upotrebe službenih jezika i pisama.
- Priprema i štampanje izbornog materijala, slanje poziva, kao i prikupljanje i obrada rezultata glasanja bili su svaki put brzi i tačni - kaže Zvicer. - Mnogo toga vezanog za izbornu proceduru može se racionalizovati, ali ograničenje su važeći izborni zakoni. Recimo, ažuriranje biračkog spiska na sadašnji način povećava mogućnost greške, a njegovo štampanje i dostavljanje u papirnom obliku je neracionalno. Idealno rešenje je postojanje centralnog registra stanovništva na nivou Republike u kome se na jednom mestu čuvaju svi podaci o građanima u elektronskom obliku i iz koga se, u trenutku izbora, formira jedinstveni birački spisak. Takav registar bi omogućio u mnogim zemljama već uobičajene mogućnosti kao što su glasanje na bilo kom biračkom mestu ili putem Interneta.
Može i bolje i brže
Usluge elektronske uprave u Srbiji nisu ni blizu onima u razvijenijim zemljama iz okruženja, kaže šef subotičke informatičke službe. Tako recimo u Austriji građani oko 90 odsto poslova sa državom mogu da obave putem Interneta, a slično je i u Sloveniji.
- U Subotici je u toku testiranje novog programa koji treba da ubrza prijem i rešavanje zahteva građana. Postojaće mogućnost da građani preko Interneta provere u kojoj fazi rešavanja je njihov zahtev.
Iako ubrzano rade na novim programima, Zvicer ističe da njihova primena zavisi i od podrške najužeg rukovodstva grada, a od toga opet zavisi racionalizacija troškova.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2910
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.