Komentara: 3
Pregleda: 4110

Raskid privatizacije i stečaj u AD Ljutovo

04.08.2011. u 16:58h
Izvor: RTV Yueco
Raskid privatizacije i stečaj u AD Ljutovo

Po prvi put u Subotici, odmah nakon raskida ugovora o privatizaciji u preduzeću je otvoren - stečaj. Naime, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor o privatizaciji preduzeća AD Ljutovo zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, da svega tri dana kasnije Privredni sud u Subotici otvorio stečajni postupak, tako da sada nije jasno na koji način će biti rukovođeno preduzećem sa iskazanim milionskim gubicima, koje zapošljava oko 70 radnika i čiji su računi u blokadi skoro godinu dana.

Društveno preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju Ljutovo privatizovano je na javnoj aukciji 18. decembra 2006. godine za 270.000.000 dinara, a kupac je bio Živojin Đorđević. Ugovor o privatizaciji od Đorđevića je preuzelo preduzeće "Kestenext" tri godine kasnije - 15. decembra 2009. godine. Iz nekoliko razloga, Agencija za privatizaciju je poništila ugovor prošlog petka - 29.07.2011.

Svega tri dana nakon odluke o raskidu ugovora o privatizaciji, koja je podrazumevala da će preduzeće biti prebačeno u nadležnost Akcionarskog fonda republike Srbije, u utorak 02.08. podnet je zahtev za pokretanje stečajnog postupka u predeuzeću, da bi istog dana na osnovu uplate takse od 150.000 dinara bio otvoren stečajni postupak. U Privrednom sudu u Subotici nismo uspeli da saznamo koje preduzeće je pokrenulo stečaj, osim toga što je iz Beograda, kao ni to zbog kolikog je duga zahtevan stečaj.

Potpredsednik gradskog veća saveza samostalnih sindikata u Subotici Ištvan Huđi potvrdio je da se ovakva situacija po prvi put dešava u Subotici - da se raskine ugovor o privatizaciji, a odmah zatim i pokrene stečajni postupak. Po njegovim saznanjima, stečaj je pokrenulo preduzeće "Milma komerc" za koje tvrdi da je povezano sa prvim kupcem Živojinom Đorđevićem, te da će najdeblji kraj izvući 71 radnik, koliko ih je zaposleno u preduzeću.

Na sajtu rating.rs može se videti da je preduzeću blokiran transakcijski račun. I to svih pet, počev od 26.08.2010. godine, što znači da je preduzeće u blokadi 343 dana. Po podacima Agencije za privredne registre, u prošloj godini preduzeće je ostvarilo neto gubitak u poslovanju od 87.667.000 dinara, a isti izvor ne raspolaže podacima o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4110
Povezane teme

privatizacije u Subotici

stečaj

firme u stečaju

ljutovo

ad ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.