Komentara: 3
Pregleda: 2284
Foto

Raspisani konkursi za oblast zaštite životne sredine

07.02.2022. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Javni konkursi za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine raspisani su danas i svi zainteresovani svoje predloge mogu da pošalju do 28. februara.
Raspisani konkursi za oblast zaštite životne sredine

Prošlogodišnji konkurs, koji je bio raspisan posle petogodišnje pauze, okupio je mnogo zainteresovanih, te je odlučeno da i bude rapsisan i ove godine. Kao i lani, udruženjima građana biće dostupno 2.5 miliona dinara a svaki projekat može da dobije najviše 150.000 dinara.

- Prošle godine videli smo da ima puno interesovanja, dobili smo 33 prijave a 30 je odobreno. Teme su bile u redu i zato smo odlučili da isto to ponovimo i da obezbedimo sredstva kroz program budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine – objašnjava Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća za poljoprivredu. – Ministarstvo za zaštitu životne sredine  je dalo saglasnost a potom i Skupština grada usvojila program, te možemo da raspišemo konkurse.

Kako objašnjava Žika Reh, konkursi su podeljeni u četiri tematske celine, odnosno oblasti u kojima građani mogu da daju najviše doprinosa.

Raspisani konkursi za oblast zaštite životne sredine

- To su unapređenje kvaliteta vazduha,  kroz promovisanje održivih vidova grejanja, energetske efikasnosti i održavanje individualnih ložišta,  unapređenje sistema upravljanja otpadom,  putem promovisanje kompostiranja u kućama  s obzirom da je najveći deo otpada organskog porekla – objašnjava Reh. - Takođe, priorodne vrednosti su uvek aktuelna tema, kao i ostale teme vezane za obeležavanje datuma i manifestacija. S obzirom da je konkurs ove godine raspisan ranije, udruženja će moći adekvatno da obeleže značajne datume iz oblasti životne sedine kao što su Dan planete zemlje i Svetski dan zaštite životne sredine.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti na sajtu Grada Subotice - odeljak „Konkursi i oglasi“ i deo „Zaštita životne sredine“ - odeljak „Oglasna tabla“. Rang lista će biti objavljena 9. marta, posle  čega udruženja imaju na uvid dokumentaciju i pravo žalbe, te će konačna odluka biti doneta do kraja marta.  Rok za realizaciju projekata je 1. decembar.

Raspisani konkursi za oblast zaštite životne sredine

- Građani su jako bitan element u ojačavanju svesti životne sredine i drago nam je što su civilne organizacije uzele učešće. Veliki problem su divlje deponije, a jačanje svesti je jako važno na koji način otpad može da se iskoristi, da se poboljša kvalitet vazduha. Tu treba šire angažovanje u društvu i tu civilne organizacije igraju veoma važnu ulogu – smatra Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu. - Nadamo se da će učestvovati barem toliko udruženja kao i prošle godine, a trudićemo da program nastavimo i naredne godine, jer jačanje svesti mora da ima kontinuitet, da se što više građana uključi, odnosno da što više infomracija dođe do njih.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine Predstavljanje konkursa iz oblasti zaštite životne sredine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2284
Povezane teme

žika reh

zaštita životne sredine

očuvanje životne sredine

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.