Komentara: 3
Pregleda: 1186

Raste broj obolelih od korona virusa

19.08.2024. u 09:26h
Izvor: TV Subotica
Krajem jula ponovo se beleže oboleli od korona virusa i u našem okrugu – u preseku krajem protekle sedmice evidentirano je 19 pozitivnih u Subotici i još 6 u Bačkoj Topoli. Epidemiolozi ističu da nema razloga za zabrinutost, jer je klinička slika slična kao i kod ranijih mutacija virusa.
Raste broj obolelih od korona virusa

Najnovija mutacija omikron virusa je "FliRT" varijanta koja se u aprilu pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama, u junu je stigla u Evropu, a u julu i u Srbiju. Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, izaziva respiratorne tegobe, ali može u nekim slučajevima da izazove i upalu pluća.

- Kada govorimo o kliničkoj slici, ona je mešovita – neko ima blagu kliničku sliku koja liči na prehladu, dok neke osobe imaju nešto težu, čak veoma tešku i moraju da budu hospitalizovani. Ako posmatramo uzrasnu dob, imamo obolele od svega nekoliko meseci života, a imamo obolele i u devetoj deceniji --precizira dr Bohucki.

Raste broj obolelih od korona virusaKako dalje pojašnjava sagovornik TV Subotice, klinička slika može da zavisi i od toga da li smo zimus ili proletos imali kovid infekciju, ili nas je ona zaobišla, a kao i kod ranijih sojeva, u riziku od komplikacija su starije osobe sa hroničnim oboljenjima.

- Naime, ko je proletos imao kovid-19 smatra se da još uvek ima kratkotrajni imunitet, međutim, ko ga je izbegao ima veću verovatnoću da sada oboli - dodaje epidemiolog.

Očekivanja su da će i ovi FliRT virusi i dalje mutirati, ali ono što je najvažnije, jeste da ne daju težu od kliničku sliku od prethodnih mutacija.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 časova i 57 minuta
Komentara: 3
Pregleda: 1186
Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.