Komentara: 13
Pregleda: 3558

Razbijanje prozora na džamiji od 19. marta ne može da se podvede u etnički i verski motivisano nasilje

28.03.2022. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
U toku je krivični postupak i psihološko veštačenje 36-godišnjeg Subotičanina koji se tereti za krivično delo nasilničko ponašanje. Tužilaštvo je utvrdilo da izvršenje krivičnog dela nije motivisano etničkim i verskim motivima. Optuženi može da dobije kaznu zatvora do tri godine.
Razbijanje prozora na džamiji od 19. marta ne može da se podvede u etnički i verski motivisano nasilje

Devetnaestog marta, u ranim jutarnjim časovima, na Karađorđevom putu na nekoliko objekata u nizu došlo je do oštećenja prozora, a među njima i dva prozora na verskom objektu Islamske zajednice, Muhadžir džamiji.

Subotička policija je vrlo brzo reagovala i na osnovu prikupljenih informacija, između ostalog i sa video nadzora na toj lokaciji, identifikovala a zatim i privela osumnjičenog D.M. (1986), koji je u pritvoru i u toku je krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom (OJT).

U odgovoru OJT našoj redakciji navodi se da je protiv osumnjičenog podignuta krivična prijava zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344 st 1 Krivičnog zakonika, jer je u pitanju uništavanje imovine i više objekata koji nisu u vezi sa verskim objektom džamijom, te izvršenje krivičnog dela nije motivisano etničkim i verskim motivima. Takođe u pisanom odgovoru navodi se da je u toku veštačenje uračunljivosti izvršioca krivičnog dela.

Dan nakon incidenta koji je uznemirio naše sugrađane muslimanske veroispovesti ministar policije, Aleksanadar Vulin sa saradnicima i načelnikom Policijske uprave Subotice Borivojem Mucaljem, obišao je subotičku džamiju i tom prilikom poručio "da policija radi u interesu svih građana, da su svi građani jednaki i da su organi reda tu da štite prava i bezbednost svih".

- Nećemo dozvoliti, niti tolerisati huligane koji uništavaju imovinu verskih objekata ili vrše bilo kakvu vrstu nasilja - kratko je rekao ministar Vulin.

Podsetimo, pored prozora na džamiji u isto vreme stradali su prozori pošte i prodavnice, što je u startu nagoveštavalo da pravac istrage ne treba da ide ka verskoj i nacionalnoj netrpeljivosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3558

Povezana vest

Povezane teme

džamija

muhadžir džamija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.