Komentara: 0
Pregleda: 256

Razgovor sa umetnicom Tanjom Ostojić u subotu u Savremenoj galeriji

10.10.2024. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Žensko zdravlje, politike tela, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje" Tanje Ostojić biće zatvorena subotu kada će, od 18h, u Savremenoj galeriji biti upriličen razgovor sa umetnicom i promocija kataloga.
Razgovor sa umetnicom Tanjom Ostojić u subotu u Savremenoj galeriji
Foto: Edvard Molnar

Tanja Ostojić kroz čitav svoj višedecenijski rad pokreće značajne teme od kojih se mnoge vezuju za pitanja ženske emancipacije, pozicije žene u sistemu umetnosti i razumevanja važnosti empatije.

Izložba Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje zahvata onaj deo njenog opusa fokusiran najpre na te skoro potisnute, a vitalno važne teme u životu žene. Razmatrajući ih iz pozicije političnosti, rad Tanje Ostojić snažno prenosi poruku o međuzavisnosti stanja ženskog tela i zdravlja i odnosa koji prema njima tokom života izgrađuje sama žena, ali i žena pod uticajem društvene zajednice. Jedan od osnovnih ciljeva ove izložbe je upućivanje pogleda javnosti na osetljive fenomene čijim se manifestacijama rad Tanje Ostojić bavi, kao i osnaživanje žena u procesu razvoja svesti o važnosti sopstvenih života, sopstvenih odluka i zdravlja. 

O ovim i drugim temama sa umetnicom će razgovarati Nela Tonković, kustoskinja izložbe.

U okviru razgovora biće prikazan i katalog izložbe sa tekstom prof. dr Jasmine Tumbas „Vrhunac senzualnosti: Sveobuhvatni feminizam Tanje Ostojić''.

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, jugoslovenskog porekla, koja živi i radi u Berlinu. Ona je međunarodno priznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane umetnosti, te umetnosti u javnom prostoru. Od 1994. godine razvija istraživačke, performativne umetničke projekte koji se bave pitanjima rodne politike, feminizma, migracija, raseljavanja, rada i etičke participacije. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejskim kolekcijama, i izlagani su širom sveta, između ostalog: u Bruklinskom muzeju u Njujorku, na Venecijanskom Bijenalu (2001, 2011, 2024. godine), kao i na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 50 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 256
Povezane teme

savremena galerija subotica

razgovor sa umetnicima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.