Komentara: 0
Pregleda: 1979

Različiti aršini za porodiljske nadoknade

02.03.2011. u 15:13h
Izvor: RTV Yueco
Različiti aršini za porodiljske nadoknade

Način obračuna doprinosa za socijalno osiguranje porodilja je nezadovoljavajući ukoliko se ima u vidu solidan zakonski okvir koji reguliše ovu oblast, izneto je juče u Vladi Vojvodine na predstavljanju istraživanja o načinu rešavanja opštinskih i gradskih uprava po zahtevima za ostvarivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Istraživanje je pokazalo da razlozi za to leže u visokom stepenu proizvoljnosti u tumačenju zakonskih odredbi iz ove oblasti od strane lokalnih samouprava u Vojvodini, kao i praksa da se porodiljama dostavljaju rešenja sa nedovoljnim ili nejasnim objašnjenjima osnova za njihovo donošenje, odnosno daljih koraka koje one treba ili mogu da preduzmu kako bi ostvarile svoja prava, odnosno pravovremeno i na zakonom predviđen način izmirile svoje obaveze.

To u praksi znači da se prema pripadnicama iste grupe građanki po istom osnovu i primenjujući iste propise različito postupa, što predstavlja diskriminaciju. Pokrajinski ombudsman se za sprovođenje ovog istraživanja odlučio nakon što je u jesen 2010. primio više predstavki samostalnih preduzetnica koje su na porodiljskom odsustvu, a koje su po konačnim rešenjima Poreske uprave bile zadužene doprinosima za socijalno osiguranje bez obzira na to što primaju porodiljsku naknadu.

Pokrajinski ombudsman će na osnovu rezultata istraživanja doneti odgovarajuće preporuke koje će biti upućene lokalnim samoupravama u Vojvodini, a potom će na terenu proveriti njihovo sprovođenje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1979
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.