Komentara: 0
Pregleda: 1581

Reakcija pokrajinskog ombudsmana

06.03.2010. u 10:59h
Izvor: RTV Yueco
Reakcija pokrajinskog ombudsmana

Pokrajinski ombudsman Dejan Janča je Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine uputio zvanično mišljenje u kome ovom telu preporučuje da u cilju slobodnog i nezavisnog informisanja kao osnivač preispita svoju odluku donetu dana 26. februara 2010. godine, a koja se odnosi na potrebu formiranja posebnog tela koje bi usmeravalo uređivačku politiku dnevnog lista ''Mađar So''.

Odredbama Zakona o javnom informisanju je izričito propisano da je ono slobodno i da ne podleže cenzuri, te da niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja.

Slobodan protok ideja, informacija i mišljenja spada među osnovna ljudska prava, čije je ograničavanje neprihvatljivo, pogotovu kada se radi o jedinom dnevnom listu na jeziku nacionalne manjine. U tom slučaju zadire se u ostvarivanje manjinskog prava pripadnika određene nacionalne zajednice da na svom maternjem jeziku o svim bitnim pitanjima budu informisani objektivno, bez ikakvog pritiska i uticaja.

Osim Ustavom i zakonom zagarantovanog prava na slobodno informisanje, osnivanje posebnog tela za određivanje uređivačke politike, posredno bi značilo uvođenje cenzure, a samim tim i kršenje osnovnih profesionalnih i etičkih normi slobodnog novinarstva, te je razumljivo da su tu odluku ovih dana osudila i sva novinarska udruženja.

Pokrajinski ombudsman smatra da je u ovom slučaju povlačenje ili stavljanje van snage sporne odluke u interesu ostvarivanja prava na slobodno informisanje mađarske nacionalne zajednice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1581
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.