Komentara: 6
Pregleda: 2929
Video
Foto

Rebalans budžeta donosi nove investicije

03.10.2024. u 08:45h > 13:23
Izvor: Subotica.com
Rebalans budžeta donosi nove investicije

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2024. godinu kojim je obim gradske kase uvećan za 480 miliona dinara, odnosno 4,5 odsto.

- Ostvarenje budžeta ide u dobrom pravcu, realizuje se sve što je planirano u iznosu od 10.3 milijarde dinara, koji se sada povećava za 480 miliona jer se očekuje da će rasti svi važni segmenti budžeta poput poreza na zarade i poreza na imovinu. Pored toga tu su i transferi sa viših nivoa vlasti , odakle se očekuje 80 miliona dinara više nego što je bilo planirano – objasnio je Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM. - Sve investicije koje su planirane u iznisu od 2.6 milijardi dinara biće realizovane. Istakao bih rad javnih preduzeća naročito „Vodovod i kanalizacije“ kome će rebalans omogućiti velike investicije poput izgradnje vodovodne mreže koje će građanima mesnih zajednica obezbediti pijaću vodu. Posle procedure javne nabavke počela je izgradnja Doma zdravlja na Paliću, što je veoma značajno za građane da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Rebalans budžeta donosi nove investicije

Ovaj budžet, je po rečima Veljka Vojnića, razvojni jer je za ulaganja namenjena skoro četvrtina sredstava.

- Ali stavljen je akcenat i na tekuće potrebe i zahteve, nijedan korisnik budžeta ne sme da bude zakinut i sve što je planirano mora da se izvede. Inače, 4.3: 1 je odnos između tekućeg održavanja i investiranja i moramo da budemo zadovoljni što imamo dovoljno novca da pokrijemo sve što treba u tekućoj godini – dodaje Vojnić, podsećajući da je u proteklim godinama rebalanskom budžet uglvnom smanjivan, a sada se povećava. – Sada nam je izvršenje oko 90 osto, što govori da gradonačelnik i njegov tim odgovorno planiraju budžet. Takođe, budžetom su pokriveni svi segmenti društvenog života. Primera radi, mreža vrtića se širi, otvaraju se nove grupe, sve više dece se mešta u predškolsku ustanovu.

Rebalans budžeta donosi nove investicije

Opozicija pak smatra da rebalans donosi i dobra, ali i loša rešenja, te nije podržala njegovo usvajanje.

- Rebalans treba da zadovolji potrebe krajnjih korisnika a to su građani, a svako menjanje određenih finasijskih potraživanja i izdvajanja treba da dovede do toga na kraju godine. Tako da ćemo krajnju ocenu dati kada vidimo finansijski izveštaj – kaže Nela Tonković, odbornica koalicije „Subotica protiv nasilja“.


Snimak zasedanja iz svečane sale možete pogledati u nastavku.

Izvor: Subotica.com
4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice 4. sednica Skupštine Grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 časova i 36 minuta
Komentara: 6
Pregleda: 2929

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.