Komentara: 4
Pregleda: 2834
Video
Foto

Rebalansom budžet Subotice veći za 820 miliona dinara

06.10.2022. u 10:50h > 15:12
Izvor: Subotica.com
Rebalansom budžet Subotice veći za  820 miliona dinara

Skupština grada Subotice usvojila je danas rebalans budžeta, koji će, zahvaljujući nepotrošenim sredstvima iz prošle godine i transferima i donacijama iz Pokrajine i Republike, iznositi 8,4 milijarde dinara, što je oko 820 miliona više nego što je planirano krajem prošle godine.

Rebalansom budžet Subotice veći za  820 miliona dinara

- Kriza je donela značajna odstupanja od planiranih aktivnosti budžetskih korisnika, odnosno, za planirana sredstva mnogo manje roba i usluga može da se pribavi. Zato je razlog za donošenje rebalansa budžeta racionalno usklađivanje rashodovne strane budžeta sa očekivanim prihodima i usaglašavanje odobrenih aproprijacija sa realnim potrebama budžetskih korisnika, a sve u cilju da oni troškove funkcionisanja planiraju ekonomično i krajnje restriktivno – objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Suština izmena je u planiranim prihodima budžeta grada ogleda u tri stavke. To su raspoređivanje ukupnog suficita sredstava koji je nastao zaključkom računa za 2021. godinu Grada Subotice u visini od 512,25 miliona dinara, povećanje izvornih i ustupljenih prihoda budžeta za 123,88 miliona dinara i povećanje prihoda od namenskih transfera i donacija u iznosu od 711,43 miliona dinara.  Ostvarivanje prihoda budžeta grada za tekuću godinu odvija se planiranom dinamikom, a suština rashodovane strane je da se ona sredstva koja su ušteđena na određenim pozicijama preraspodele radi prevazilaženja energetske krize.

Po rečima Janoša Nagela iz Saveza vojvođasnkih Mađara, rebalans će omogući nastavak realizacije kapitalnih projekata, a za realno je očekivati da ostvarenje bude više od 90 odsto.

Rebalansom budžet Subotice veći za  820 miliona dinara

- To će omogućiti da se realizuju sve planirane investicije, počev od ulaganja u zgradu Narodnog pozorišta, nastavka ulaganja u spa i velnes centar na Paliću, pa kapitalnih investicija u zgradu Gerontološkog centra i Kolevke i izgradnju putne infrastrukture - poručuje Janoš Nagel iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Predstavnici opozicije nisu zadovoljni dinamikom punjenja budžeta, tvrde da nije ostvarena ni polovina planiranih poreskih prohoda, a od prodaje imovine tek jedna četvrtina od plana.

Rebalansom budžet Subotice veći za  820 miliona dinara

- Po ovim aproksimacijama i analizama sada je negde oko milijarda manje u budžetu kada se sve izračuna. Bez obzira na tvrdnje da se budžet mnogo više puni u drugoj polovini godine, videćemo da ći će biti dostignuto, to ćemo videti - smatra Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu.

с

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2834

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.