Komentara: 0
Pregleda: 1415

Redovno prati ruke

04.02.2009. u 09:41h
<p>75% na&scaron;ih sugrađana redovno pere ruke dok jedna četvrtina nema taj običaj. Pranje ruku je jedno od najvažnijih i najefikasnijih preventivnih mera kada je reč o sprečavanju zaraznih bolesti. Sredstva za higijenu su dostupna svima,ali pojedinci za to ne mare.</p>
Redovno prati ruke

Deca se od najranijeg uzrasta uče važnosti održavanja higijene,kako u vrtićima i školama tako i domovima.

U vrtićima vaspitačice uče mališane kako se peru ruke kao i da što češće održavaju higijenu,jer je to put ka zdravlju. Pre i nakon obroka obavezno sva deca peru ruke,isto tako nakon igranja u dvorištu ili sa igračkama ali i nakon rada sa raznim materijalima poput plastelina,vodenih bojica.

Vaspitačice kroz razne programe uče decu o važnosti higijene ruku i do kojih sve bolesti može doći ukoliko ne vode brigu o tome. Higijena se uvek prožima i kroz druge programe vaspitno-obrazovnog rada a najvažnija je njena realizacija.

U zavodu za javno zdravlje tvrde da osoba treba da pere ruke onoliko koliko je imala kritičnih situacija u šta spadaju korišćenje toaleta,pre i posle rada sa namirnicima i slično. Međutim,iako operemo ruke i nakon toga uhvatimo kvaku ili bilo koji predmet naše ruke su ponovo kontamirane fekalnim masama,jer neko pre nije obavio istu aktivnost.

Pranjem ruku sprečavamo širenje crevnih zaraznih bolesti,jer su ruke kontaminirane fekalijama ne samo nakon korišćenja toaleta. Osoba putem kontakata širi razna oboljenja a pre svega dijareju,koja je najčešća bolest.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1415
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.