Komentara: 16
Pregleda: 6322

Rekonstrukcija pre širenja kablovske mreže

04.03.2013. u 14:17h
Izvor: RTV City
Kablovska mreža u Subotici neko vreme je u fazi rekonstrukcije, sada se radi na Prozivki a uskoro bi trebalo da počnu radovi u Kertvarošu. Naselja koja su na periferiji grada neće dobiti kablovsku dok se ne izvrše potrebne rekonstrukcije u naseljima užeg centra.
Rekonstrukcija pre širenja kablovske mreže

Iako je Subotica grad koji koji je krajem 1980-tih među prvima uveo kablovsku televiziju, često srećemo komentare sugrađana koji žele rekonstrukciju, kvalitetniji signal i razvijanje kablovske mreže.

Čaba Molnar, rukovodilac službe za održavanje u KDS Subotica, kaže da skoro 80% stanovnika Subotice koristi usluge ovog provajdera ali da širenja mreže u naseljima na periferiji grada poput Makove sedmice i Kelebije neće biti dok se ne rekonstruiše postojeća mreža. Postojeća mreža je stara i postepeno u skladu sa raspoloživim sredstvima mora se dovesti u red. Prošle godine počela je rekonstrukcija mreže u naselju Prozivka gde nije bilo radova od 1994. godine. Taj obiman posao izvođači treba da dovrše u narednih mesec dana a ekipe bi trebalo da potom dovrše priključivanje. Ovom rekonstrukcijom trebalo bi da svi stanovnici ovog naselja dobiju nove kanale i signal jednakog kvaliteta.

Pošto građani imaju brojne pritužbe na kvalitet signala Molnar objašnjava da se rekonstrukcija i radi prioritetno zbog tih problema te da je iznos pretplate povezan sa kvalitetom signala i brojem kanala. Cilj je da svima bude isti signal i da što više korisnika može da koristi druge interaktivne usluge. Taksa za uvođenje kablovske je i dalje 1 dinar ali troškovi materijala koji se mora utrošiti radi povezivanja do najbližeg priključka variraju zavisno od objekta.

Rekonstrukcija pre širenja kablovske mreže

Ozbiljnije rekonstrukcije počele su pre nekoliko godina a u tom periodu postavljeno je i 50 optičkih čvorova i time su stvoreni uslovi za modernizaciju mreže i postepeni prelazak na digitalni signal koji se može očekivati možda i u narednih godinu dana. To će ipak zavisiti od poslovne politike i finansija a planovi i projekti postoje tako da se sam prelazak može relativno lako izvesti. Tada bi bio uveden veliki broj kanala čime bi ponuda postala značajno kvalitetnija, iako bi mnogi kanali išli i dalje preko analognog signala.

Molnar ocenjuje da je ponuda KDS-a dobra, da jedini od provajdera nude mogućnost besplatnog priključka na nekoliko televizora u domaćinstvu i da konstatno rekonstruišu mrežu. Što se tiče isključenja i priključenja na mrežu Molnar tvrdi da uvek ima oscilacija i da je u poslednje vreme bilo nešto više isključenja ali da je stanje na pozitivnoj nuli. Ipak, problemi su brojni jer se često dešavaju slučajevi vandalizma i krađe a radi se o veoma skupoj opremi.

Nakon rekonstrukcije mreže u naselju Prozivka ove godine bi trebalo da se rekonstruiše i mreža u naselju Kertvaroš, uglavom u zgradama. Projekti su gotovi a Molnar kaže da KDS ima planove i za narednih 5 godina ali da će tempo rekonstrukcije zavisiti od finansijskih sredstava.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 6322
Povezane teme

kablovska

kablovska subotica

kablovska televizija

kds

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.