Komentara: 0
Pregleda: 1732

Rekonstrukcija Velike terase ulazi u završnu fazu

28.12.2010. u 15:39h
Izvor: eKapija
<p>Velika terasa, centralni objekat Palića koji svojom graciozno&scaron;ću pleni od 1912. godine, trebalo bi da posetioce narednog Filmskog festivala dočeka u novoj sali. Naime, posle vi&scaron;egodi&scaron;njeg propadanja, Direkcija za izgradnju Subotice je 2006. pokrenula rekonstrukciju ovog zdanja, a do leta će biti zavr&scaron;ena pretposlednja, četvrta faza.</p>
Rekonstrukcija Velike terase ulazi u završnu fazu

Velika terasa koja zauzima oko 3.300 m2 čini turističko i kulturno jezgro Palića, a rađena je pre jednog veka u stilu secesije.

Kako je za "eKapiju" objasnio Bartuš Kristijan, pomoćnik direktora za investicije u Direkciji za izgradnju Subotice rekonstrukcija Velika terase odvija se u pet faza. Prve tri su završene i obuhvatale su rekonstrukciju temelja, podruma, kao i rekonstrukciju krova, fasade i stolarije.

- Radovi su okončani krajem 2008. godine kada je objekat dobio karakterisitčnu žutu fasadu. Prva fazu obnove finansiralo je Ministarstvo ekonomije sa 45 miliona dinara, druga faza koštala je 78 miliona, izdvojenih iz Nacionalnog investiocionog plana (NIP), a treću fazu finansiralo je Ministarstvo ekonomije. Na početak četvrte faze čekalo se više od godinu dana i ona je počela 2010. Ovom fazom predviđeni su radovi na unutrašnjim instalacijama, izloaciji zidova, postavljanje poda, uređenje velike sale sa ulazom i levim krilom, itd. U podrumu treba osposobiti kuhinju, dok se u prizmelju nalaze restoran i kafić i ovaj deo trebalo bi da se da u zakup privatnom licu. Novac za ove radove, koji koštaju oko 50 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja - objasnio je za "eKapiju" Bartuš Kristijan.

 

Peta faza je trenutno u pripremi i ona će obuhvatati uređenje enterijera i onih delova Velike terase koji će biti od opšteg interesa i neće se davati u zakup. Taj deo obuhvata prvi sprat na kom je predviđena kongresna sala koja će za vreme Filmskog festivala služiti kao bioskop, a za vreme drugih manifestacija kao prostor u kome se može organizovati koncertti, kokteli, svečani prijemi, itd.

Za konačni izgled zdanja će se pobrinuti Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji radi na tome da se enterijer prilagodi stilu u kom je objekat i sagrađen. Peta faza predviđa i investicije u alterantivne izvore energije, poput geotermalnih pumpi, a za sada je objekat opremljen gasnim instalacijama.

Glavni projekat uradio je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, dok su izvođači radova bili "PBG Inženjering" i "SMB gradnja" iz Subotice. Brigu o realizaciji ovog projekta preuzelo je JP "Park Palić".

Izvor: eKapija
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1732
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.