Komentara: 1
Pregleda: 2694
Foto

Replike starih majstora u Bunjevačkoj matici

01.07.2020. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
Replike starih majstora poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, pa sve do Rembranta, Delakroa i Sezana, dela su ruku slikara Lojzija Kujundžića Lozana, koja su sinoć izložena u Bunjevačkoj matici.
Replike starih majstora u Bunjevačkoj matici

Za više od šest decenija umetničkog rada, naš sugrađanin Lojzije Kujundžić Lozan, primarno se bavio umetničkim graviranjem značaka, medalja i mini reljefa, ali je pod stare dane, kako je i sam rekao, želeo da uradi nešto za svoju dušu i time oplemeni svoj životni prostor.

- Do sada sam imao šest ili sedam izložbi i osetio sam da više nemam potrebu da izlažem, već da slikam za sebe. Živeo sam na Paliću, pa sam uzeo jedan malo veći stan u gradu koji je bio prazan, a voleo sam u svoje vreme, kao dete, poznate majstore, uživao sam u njihovim slikama i rekao sam da ću da napravim replike da ih imam u svom stanu - objašnjava Lozan, koji se za vreme vanrednog stanja povukao i naslikao preko 20 replika svojih omiljenih slikara. - Sve su mi jednako vredne, možda neke više iskaču, jer mi je Pajo Jovanović najbliži i najviše imam njegovih radova na ovoj izložbi.

Replike starih majstora u Bunjevačkoj maticiIako nije imao nameru da ih izlaže, na nagovor dugogodišnjeg prijatelja Ivana Šarčevića, predsednika Odbora za likovnu kulturu, pristao je da njima ovekoveči zidove u Bunjevačkoj matici.

Usuditi se ovo uraditi je mnogo teže nego napraviti svoje delo, jer to mora da bude to. Ovo su kopije originalna, nisu formati originala, ali odratiti ih ovoliko savršeno kako je Lojzije, zaista je teško. Insistirao sam na tome da ovo narod mora da vidi, jer se ovo što je on uradio inače radi godinama, a on je to ljubomorno skrivao. Pošto sam njegov prijatelj već 45 godina, insistirao sam da ovo svet mora da vidi i uspeo sam da ga nagovorim - rekao je Šarčević.

Replike starih majstora u Bunjevačkoj maticiPo rečima Vite Vojnića Purčara, teoretičara likovne umetnosti koji je otvorio izložbu, slike Lozana imaju duboko nostalgičan karakter, jer nas preko replika srpskih i stranih majstora, podsećaju na tragedije iz novije i starije istorije.

- Ono što mene fascinira jeste da subotički umetnici imaju jednu strast da svoj umetnički samoizražaj nekako praktikuju, da slikaju, crtaju i to je jako fascinantno da u ovako malom gradu preferiraju da se bave umetnošću. Što bi se reklo "L'art pour l'art", umetnost radi umetnosti - poručio je Vojnić Purčar.

Izvor: Subotica.com
Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora” Оtvaranje izložbe “Replike starih majstora”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2694
Povezane teme

izložba

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.