Komentara: 4
Pregleda: 9752

Rešenja o rušenju gotova, čeka se izvršenje

10.04.2009. u 19:02h
Izvor: RTV Yueco
<p>Od pro&scaron;log leta predsednik Gradske skup&scaron;tine Subotice Jene Maglai, nakon žalbi stanovnika Palića, vodi bitku protiv nelegalno podignutih objekata na obali Palićkog jezera, a rezultat su re&scaron;enja građevinske inspekcije o ru&scaron;enju devet od oko petnaestak objekata koji su iznikli na palićkoj pe&scaron;čanoj plaži &bdquo;na divlje".</p>
Rešenja o rušenju gotova, čeka se izvršenje

Radi se o ugostiteljskim objektima, golf i odbojkaškim terenima, brvnari, prodajnim kioscima, terasi na vodi, kafićima, montažnim toaletima, čak i jednom vagon-magacinu, čiji je vlasnik, kako stoji u nalazu inspekcije, nepoznat. Palićani već duže vreme ukazuju na taj problem nezadovoljni činjenicom da takvi objekti narušavaju urbanističku sliku Palića, dovodeći u pitanje zakonitosti njihovog postavljanja na državnom zemljištu.

Odgovorno lice za to je Javno preduzeće PalićLudoš, koje upravlja komlpeksom jezera Palić, i praktično svi objekti su izgrađeni uz dozvolu koju su dobili od ovog javnog preduzeća.

- Znamo da su zaključeni nekakvi ugovori o podizanju ovih objekata, ali ne znamo na osnovu čega je JP Palićzaključivao takve ugovore, niti kakvi su tenderi bili raspisani, i ko je dobijao dozvolu da tu gradi - kaže Jene Maglai.

Svi su oni izgrađeni bez građevinske dozvole, urbanističkih akata, odobrenja za gradnju i bez prijave početka radova. Shodno tome, nijedan od tih objekata nije ni legalizovan. Sve do sada, odnosno do intervencije građana i predsednika Skupštine, inspekcije nisu reagovale. A nakon što su se inspekcije konačno „zainteresovale za problem", doneta su rešenja o rušenju, od kojih je polovina postala izvršna još krajem prošle godine, te je rok za njihovo izvršenje davno prošao i objekti još uvek stoje.

Jene Maglai, čija stranka SVM deli vlast u Subotici sa DS, kaže da je još na samom početku, kada se postavilo pitanje nelegalne gradnje na obali Palića, bilo dosta otpora u pokušaju ispravljanja ove nelegalnosti i to unutar same koalicije, sa namerom da se „pokriju" neki ljudi. - Do ovakve situacije je i inače došlo zbog neraščišćenih odnosa i nadležnosti u samoj lokalnoj upravi proteklih godina. Kada su krenule inspekcije, u više slučajeva rešenja su osporavana, jer se nije znalo koja je inspekcija nadležna za koji objekat. Sada su svi postupci okončani, i poslednji korak je uklanjanje objekata - navodi Maglai.

Rasplet situacije na Paliću se još čeka, iako je najavljeno da će sve biti rešeno do proleća. Za to vreme vlasnici pomenutih objekata, pod okriljem svojih partijskih zaštitnika, ili bez njih, i dalje će biti u mogućnosti da sebi priušte prilično lagodnu zaradu, bez plaćanja svih dozvola i propisanih dažbina državi.

- - -

Neminovnost

Direktor JP PalićLudoš Dragutin Miljkovićkaže da je podizanje montažnih objekata bilo neminovnost.

- Ovaj deo plaže poslednjih je godina postao izuzetno popularan i trebalo je ljudima obezbediti uslove za elementarne potrebe. Mogućnosti da se plaža trajno uredi postoje, a postoji i urbanistički projekat za to, ali on prosto nije došao na red. Zbog toga smo i pribegli privremenim rešenjima, a za to smo dobili saglasnost 2004. godine tadašnjeg Izvršnog odbora opštine. U ugovorima koje smo sklopili sa zainteresovanim licima, precizno stoji da to ne mogu biti nepokretni ili betonirani objekti, većsamo oni koji se mogu ukloniti - kaže Dragan Miljković, napominjući da će nakon uklanjanja biti potrebno doneti neko prelazno rešenje, koje bi obezbedilo postojeće sadržaje dok se ne realizuje pomenuti urbanistički projekat za taj deo obale. - Najgore bi bilo srušiti postojeće, a ne ponuditi kupačima i onima koji borave tokom leta na plaži neku drugu mogućnost da dobiju to što im je neophodno - navodi Miljković.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 9752
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.