Komentara: 0
Pregleda: 6628

Respiratorne infekcije u porastu, prošle nedelje 300 obolelih

12.10.2016. u 15:34h
Izvor: TV Subotica
U prvoj nedelji oktobra preko 300 osoba obolelo je od akutnih respiratornih infekcija, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica. Od tog broja dve trećine su deca, predškolskog i školskog uzrasta, kao i omladina do 19 godina starosti.
Respiratorne infekcije u porastu, prošle nedelje 300 obolelih

Lekari ističu da ovi podaci nisu alarmantni i neuobičajeni za ovo doba godine, kao i da se u većini slučajeva infekcije završavaju samoizlečenjem. Sezona akutno respiratornih infekcija je uveliko počela. Oboljenje daje blagu kliničku sliku – začepljen nos, grlobolju, eventualno praćeno kašljem, uz blago povišenu temperaturu ili bez temperature, objašnjavaju lekari.

„Ovo su oboljenja koja se najčešće završavaju samoizlečenjem i traju tri do pet dana. Samo u slučaju da temperatura perzistira, odnosno traje duže od pet dana, potrebno je ponovno javljanje izabranom lekaru, jer je možda došlo do bakterijske superinfekcije kada je potrebno uključiti antibiotsku terapiju. Inače se ništa ne primenjuje, sve dok je temperatura ispod 38 stepeni. Kad pređe ovu granicu, treba uzeti antipiretike, a to su sredstva protiv povišene temperature, uz naravno  čajeve i vitamine“ napominje dr Dragica Kovačević Berić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Zavodu za javno zdravlje.

Kod akutnih respiratornih infekcija mere prevencije su opšte: provetravanje prostorija, boravak na otvorenom, izbegavanje skupova, odnosno prostora u kojima boravi mnogo ljudi. Subotičani sa kojima smo razgovarali štite svoje zdravlje i većina nije bila bolesna ove sezone.

Uskoro će početi i sezona gripa, koji za razliku od akutnih respiratornih infekcija daje znatno težu kliničku sliku i nije ni malo bezazlezlen, pogotovo za hronične bolesnike. Upravo zbog toga, lekari skreću pažnju na obaveznu vakcinaciju, koju je najbolje obaviti u oktobru i novembru. Prema saznanjima Zavoda za javno zdravlje, vakcina protiv gripa biće dostupna krajem ovog meseca.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6628
Povezane teme

respiratorne infekcije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.