Komentara: 11
Pregleda: 5699

Restitucija: Naslednicima pola Srbije

06.09.2011. u 02:21h
Izvor: Večernje novosti
Restitucija: Naslednicima pola Srbije
Povratak oduzete imovine čekaju potomci bogatih porodica u Srbiji. Zahtevaju povratak velelepnih zdanja u centrima Beograda, Novog Sada, Subotice...

Javna rasprava o Zakonu o restituciji koja je u toku oživela je uverenje naslednika velikih nacionalizovanih poseda da će im imovina njihovih predaka uskoro biti vraćena. Većina naslednika očekuje povratak imovine u naturi, a neki od njih planiraju da nastave poslove kojima su se bavili njihovi bogati preci.

U Srbiji i inostranstvu ima oko 3.300 naslednika najbogatijih srpskih porodica, koje su sve do 1944. godine držale gotovo polovinu srpske privrede. Njima je 1945, pod vidom borbe protiv buržoazije i saradnika okupatora, nacionalizovana sva imovina.

U Subotici naslednik Gabor Mikloš traži da mu se vrati fabrika bicikala „Partizan“. Subotički naslednici Vladimir Rajčić i Julijana Skenderović morali su oglasom u medijima da štite svoje vlasništvo nad mlinom „Vagar“ i fabrikom „Meteor“ da ne bi bili prodati.

TRGOVAČKI FOND

Jedan od najvećih potražilaca oduzete imovine su naslednici članova Trgovačkog fonda, koji je osnovan 1903. u Beogradu kao osiguravajuće i investiciono društvo sa 3.200 članova i kapitalom od oko 300 miliona dinara. Njegovi članovi su bili najugledniji srpski industrijalci, bankari i trgovci, čija su porodična imena postala pojam srpskog biznisa - Spasić, Bajloni, Vajfert, Mitić, Veljković... Oni su bili najveći vlasnici fabrika, palata i vila u prestonici. Trgovački fond je kupio zemljište i sagradio Palatu Albanija, a potom podigao i zgradu „Nolita“, kao i još tri zdanja na Slaviji - gde je danas zgrada Narodne banke Srbije - otkriva Dragana Milovanović.

Ova zdanja su oduzete Trgovačkom fondu između 1958. i 1962. godine.

REHABILITACIJA, PA RESTITUCIJA

- Podnošenje zahteva za povraćaj imovine počelo je 2005. godine, ali je bilo uslovljeno rešenjem o političkoj, odnosno sudskoj rehabilitaciji bivših vlasnika koji su bili osuđivani. Svi politički neosuđivani i slobodni građani mogli su da podnesu zahteve bez ikakvog uslovljavanja - kaže Slađana Lazić, član Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 5699
Povezane teme

restitucija

zakon o restituciji

povrat oduzete imovine

povrat imovine u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.