Komentara: 1
Pregleda: 2642
Foto

Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanovića

29.05.2024. u 12:01h
Izvor: Subotica.com
Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanović biće otvorena u petak u 19 časova u u Vestibilu Gradske kuće.
Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanovića

Postavka će prikazati oko stotinu njegovih radova, nastalih do 1965. do 2020. godine. Karikature Milenka Kosanovića decenijama su izlazile u Subotičkim novinama, a pored nagrade„Pjer“, najvećeg priznanja za karikaturu, bio je nosilac zvanja „Počasni građanin“ Subotice 2014. godine.

- Ova ideja datira još odavno i plod je Milenkovih silnih obilazaka izložbi, festivala, muzeja, gde je gledao kako druge države i gradovi prezentuju karikaturu. On je oduvek smatrao da Subotica ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i mislio je da Subotica može da postane čvorište karikature, kako za našu zemlju, tako i za region. Sada se trudimo da tu njegovu ideju sledimo i realizujemo – kaže Nemanja Kosanović, predsednik Upravnog odbora Fondacije „Galerija savremene karikature Milenko Kosanović“. - Mi smo novoformirana kulturna inicijativa, koja želi da aktivno učestvuje u kulturnom i društvenom životu grada. Ova izložba je prva u nizu aktivosti koje će obuhvatiti ne samo karikaturu, nego i strip i druge vidove grafičke umetnosti.

Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanovića

Izložba će prikazati Kosanovićev umetnički razvoj, od tinejdžerskih dana do poslednjih dana. Po rečima dr Rodoljuba Đurića, predsednika Skupštine fondacije Galerija savremene karikature, pri realizaciji ove inicijative vodilje su im bile tri ključne reči – karikatura, Subotica i Milenko Kosanović.

- Karikatura kao jedan vid umetnosti gde se na efektan, kratak, inteligentan način komentarišu društvena zbivanja, Subotica kao grad velike tradicije i kulturnih dostignuća i Milenko Kosanović koji  je jedan od najistaknutijih umetnika karikature u našoj zemlji u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka – dodaje dr Đurić. - Milenko Kosanović je naš sugrađanin, on je svoj životni vek proveo u svom Bajmoku, a radni vek u svojoj Subotici. U toj sredini je delovao i dostigao visine u oblasti karikature koje su na zavidnom nivou. Bio je miran čovek, ali je itekako umeo da čuje i vidi i to iskomentariše karikaturom.

Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanovića

Kosanović je učestvovao na mnogim konkursima u zemlji i inostranstvu i višestruko je nagrađivan.

- Milenka sam upoznao kao gimnazijalca i kada sam počeo da kupujem štampu. Prvo sam otvarao stranu broj 2 „Subotičkih novina“ gde je bila Milenkova karikatura, dok sam „NIN“ otvarao na trećoj strani gde je bila kolumna Jovana Ćirilova, koju je ilustrovao Jugoslav Vlahović koji će u petak otvoriti ovu izložbu – kaže Pero Šunjka.

Retrospektivna izložba karikatura Milenka KosanovićaKako je istakao Mile Tasić, Kosanović je svojim nagradama predstavljao i svoj grad.

- Privilegija je što smo ga imali kao svog sugrađanina. Bio je poznat i priznat svuda u svetu. Kroz njegovu karikaturu mogli smo da vidimo sve što je bilo važno za grad. Zbog toga smatramo da Subotici nedostaje ovaj segment umetnosti – ističe Tasić.

Izvor: Subotica.com
Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“ Najava izložbe „Retrospektiva karikatura Milenka Kosanovića“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2642
Povezane teme

milenko kosanovic

karikatura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.