Komentara: 0
Pregleda: 2087

Rodbina i meštani u neverici

07.03.2011. u 15:06h
Izvor: Dnevnik Online
Rodbina i meštani u neverici

Posle hapšenja Lasla V. (1975) iz Horgoša, kome je istražni sudija Višeg suda u Subotici odredio pritvor u trajanju do 30 dana i naložio sprovođenje istrage zbog osnovane sumnje da je počinio obljubu nad osmogodišnjom ćerkom, u najsevernijem mestu na severu Bačke s oko 6.000 žitelja vladaju zgražavanje i neverica. Gabora V. (34), brata osumnjičenog, sreli smo dok je u dom njihovih roditelja gurao na biciklu drva za ogrev, nasečena u obližnjem šumarku.

U skromnoj kući otac osumnjičenog Jožef (61), majka Roža (54) i mlađi brat Gabor ne izbegavaju susrete s novinarima. Vele da su se svi našli u čudu, sumnjajući da je Laslo V, najstariji od petoro braće u porodici, tako nešto mogao činiti ali dodaju i da, iako nisu posvađani s njegovom porodicom, poslednjih godina nisu mnogo komunicirali. Oni pričaju da se Laslo pre devet godina oženio Snežanom (25), s kojom ima petoro dece, ali da su im sva deca početkom prošle godine, na predlog Centra za socijalni rad iz Kanjiže, oduzeta i da su zbrinuta u hraniteljske porodice.

Osumnjičeni Laslo je kao pekarski radnik oko dve godine bio zaposlen u Martonošu, zatim i u Horgošu, da bi ostao bez posla. Sa ženom i decom živi u skromnoj kući napravljenoj od čerpića u romskom naselju, a loši i nehigijenski uslovi u kojima živi bili su razlog što je najuža rodbina izbegavala da ga posećuje.

Imam svoju porodicu u Horgošu, a starijeg brata i snaju već dve godine nisam posećivao baš zbog toga što žive u takvim uslovima, zbog čega su im i decu oduzeli – bez okolišanja kaže Gabor V. za "Dnevnik". Da su brata odveli u policiju saznao sam u sredu, a kada se pročulo za šta je osumnjičen, u pekari u centru Horgoša, gde je radio, rekli su mi da ne veruju da je tako nešto uradio. Ni ja ne verujem. U vreme kada se sve navodno dešavalo on je noću radio, danju uglavnom spavao. Preko Centra za socijalni rad Kanjiža dobili su da se presele u stan u Kanjižu, ali nisu hteli. Dat im je cement, šljunak i kreč da poprave kuću, ali su građevinski materijal prodali. Kada su im oduzeli decu, socijalna radnica je pričala da joj je Laslo pretio da će je zaklati, pa je zbog tih pretnji dobio 15 dana zatvora i odležao u Subotici.

Laslo V. i njegova supruga Snežana u sredu ujutro su privedeni u Policijsku stanicu u Kanjiži, ali je, kako priča otac Jožef V, istog dana Snežana puštena kući, dok je Laslo zadržan u pritvoru gde ga je sutradan u Kanjiži posetio.

– Posetio sam sina u pritvoru u Kanjiži i u razgovoru koji je trajao desetak minuta mi je rekao da ništa od toga za šta ga terete nije istina. Odneo sam mu slanine, kupio nešto namirnica i dao nešto novaca. Ne živi s nama, ne znam šta se dešavalo i da li je istina ono za šta ga terete. Možda je i moguće, ali ja to ne znam. Kada sam mu bio u poseti, plakao je i govorio da nije istina. Od policije ništa nisam mogao da saznam, osim da će sve biti predmet sudskog postupka. Deca su im oduzeta više od godinu dana, negde početkom prošle godine u januaru – kaže otac Jožef.

Laslo i Snežana su lišeni roditeljskog staranja pa su njihove dve ćerke i tri sina smešteni u hraniteljske porodice u okolnim mestima. Laslo je osumnjičen da je više puta silovao osmogodišnju ćerku, koja je najstarija od petoro dece.

Roža V. nikada nije bila zadovoljna snajkom, nije je prihvatala jer nije vodila računa o kući.

– Od kada se Laslo oženio nisam bila kod njih, zato što je tamo sve prljavo, ne samo u kući nego i okolo u ulici. Kao majci i baki teško mi je da slušam svakakve priče. Ne verujem da je moj sin tako nešto mogao uraditi –kaže majka Roža.

Roditelji osumnjičenog i brat Gabor dodaju da, bez obzira na siromaštvo u kojem su živeli, on nije terao decu da prose, ali napominju da ih je majka Snežana nekoliko puta vodila na granični prelaz Horgoš.

– Teška srca smo sve ovo primili jer je bačena ljaga na familiju. Neugodno nam je, ali ne možemo znati da li je to uradio – kaže brat Gabor.

U romskom naselju, gde je skromni kućerak u kojem se, po krivičnoj prijavi kanjiške policije, dešavalo ono za šta je osumnjičen i pritvoren Laslo V, majku osmogodišnje devojčice Snežanu nismo zatekli kod kuće. Ona je ranije u izjavi novinairma rekla da nije sigurna u to da je njen muž Laslo silovao ćerku. Njen stariji brat Isidor P. (28) kaže da ne veruje da je istina to što se priča i za šta se Laslo optužuje.

M. Mitrović

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2087
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.