Komentara: 0
Pregleda: 3545

Rođendan Ludaškog jezera

28.03.2011. u 15:53h
Izvor: RTV Yueco
Rođendan Ludaškog jezera

Danas je dan rezervata Ludaškog jezera. Ludaško jezero je 28. marta 1977. godine uvršteno na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.Obuhvata jezero i obalu uz naselja Ludaš i Šupljak, Hajdukovo i Nosa.

Pored očuvanih prirodnih vrednosti brojne ptičije, riblje i biljne vrste, tipične za barsko - močvarne ekosisteme, ima i očuvane kulturne vrednosti, arheološka nalazišta, seoska i crkvenu arhitekturu, tradicionalne zanate.Stepsko jezero Ludaš, veličine 328 hektara je jedinstveno u Srbiji. Njegovo plitko korito formirano je radom vetrova na dodiru peščare i lesne zaravni.

Različiti tipovi zemljišta i blizina podzemne vode formiraju predeo mozaičnog tipa, velike biološke raznovrsnosti unutar malog područja. Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero”, zaštićen je od 1994. godine u sadašnjem obliku, ali je deo jezera bio je pod zaštitom već od 1955.godine. Prema novoj Uredbi iz 2006. godine, Rezervat se proširio i obuhvata površinu od 847 ha + 2002 ha zaštitne zone. Pripada I kategoriji zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3545
Povezane teme

ludaško jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.