Komentara: 0
Pregleda: 2363

Rupe i krateri u Kelebiji

12.08.2010. u 23:02h
Izvor: Blic
<p>Me&scaron;tani Kelebije ogorčeni su jer njihovim ulicama svakodnevno prolazi vi&scaron;e desetina kamiona, natovarenih peskom iz pet majdana. Vi&scaron;e puta su se žalili lokalnoj vlasti u Subotici da od buke i vibracije mnogi imaju zdravstvene probleme. Ali, ne stradaju samo nervi već i zidovi na kućama, a ulice su prepune rupa koje niko ne popravlja, a na mestima gde se vadi pesak ostaju krateri.</p>
Rupe i krateri u Kelebiji

Stanovnicima Kelebije ne pomaže ni saobraćajna policija, iako su mnogo puta upozoravali da se pored njihovih kuća svakodnevno krše saobraćajni propisi. Naime, zakonom je predviđeno da takvim putem mogu da prolaze samo kamioni nosivosti do 12 tona, a pored njihovih kuća svakodnevno prolaze trostruko teže grdosije.

- Građani su na kraju živaca. Vozači kamiona bezobzirno uništavaju naše kuće i puteve, a osim toga, niko ne sanira majdane. Oni se brzo na pune vodom i meštani moraju da paze da u te vodene ponore ne upadnu mala deca - kaže Ištvan Antal, predsednik Mesne zajednice Kelebija.

Osim što su rupe opasne za decu, one su rezervoari podzemnih voda, koje dotiču sa okolnih parcela. Zato obližnji voćnjaci i vinogradi propadaju jer nemaju dovoljno vlage. U Kelebiji su ogorčeni što su putevi do voćnjaka i imanja onesposobljeni za normalna vozila. Toliko su izrovani da njima samo mogu da prolaze teški kamioni.
Problemom uništavanja građevina, puteva, voćnjaka i vinograda, bavili su se i odbornici u subotičkom parlamentu. Eržebet Kovač je pokušala da na probleme koje preživljavaju stanovnici Kelebije, upozori Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, koje izdaje dozvole za eksploataciju peska. Iz Beograda je stigao odgovor da je kontrola obavljena, ali i da nisu uočene velike nepravilnosti.

- Da takvo saopštenje ne odgovora stanju na terenu može se uveriti svako ko izađe na lice mesta. Najviše je problema sa sanacijom kratera koje niko ne zatrpava. Godinama čekamo da se pronađe lokacija za legalan majdan. Nikome se ne žuri, a za to vreme naše kuće i putevi propadaju - kaže Eržebet Kovač.

Subotički inspektor za zaštitu životne sredine, Robert Čordaš, kaže da je dužnost saobraćajne policije da zabrani prolaz kamionima čija nosivost prelazi 12 tona, jer ulice nisu namenjene takvoj vrsti saobraćaja.

- Slična situacija je i na Paliću odakle svakodnevno stižu pritužbe građana. Natovareni kamioni, teški 30 tona, prave ogromnu štetu na ulicama. U Kelebiji postoji pet majdana, a pesak se može uzimati samo iz onog koji koristi kompanija "Vojput", čiji kamioni poštuju propise. Niko ne pita da li se sa tih lokacija pesak sme da eksploatiše, jer je reč o zaštićenim područjima - kaže Robert Čordaš.

Jučerašnjem sastanku u Mesnoj zajednici Kelebija prisustvovali su predstavnici Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji su kontrolisali majdane na Kelebiji. Osim njih, na skupu su bili i odgovorni iz Javnog preduzeća „Palić Ludaš", koje gazduje zaštićenim područjima. Niko od njih nije želeo da daje izjavu uz obrazloženje da „nisu nadležni za istupe u javnosti".

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2363
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.