Komentara: 6
Pregleda: 2914
Foto

Ruralni turizam jedan od potencijala Subotice

30.07.2024. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Salaši su odvajkada bili ponos našeg grada i celog severa Bačke, a zahvaljujući podsticajima koji stižu iz republičke i pokrajinske administracije, postaju važan turistički potencijal.
Ruralni turizam jedan od potencijala Subotice

Ministarstvo turizma i omladine je za podršku ruralnom turizmu opredelio 150 miliona dinara, a zahvaljujći tome od februara do aprila ima 284 novoprijavljenih seoskih domaćinstava, od koji je 86 iz Vojvodine.

- Podsticajima ruralnom turizmu želeli smo da motivišemo ljude iz Vojvodine i cele Srbije da se bave ruralnim turizmom. Na području Vojvodine imamo 86 novoprijavljenih u naš centralni informacioni sistem, što je i bio naš cilj  - da one koji su bili u crnoj zoni motivišemo da se prijave, a one koji već rade dodatno podstaknemo – istakao je Husein Memić, ministar turizma i omladine, prilikom obilaska Salaša Zvonko Bogdan, koji je takođe dobio sredstva podrške. - Ovo je jedan od važnih podsticaja koje ćemo i u narednim godinama opredeljivati. Želim da podstaknemo ljude da se okrenu ovoj delatanosti ali i da pokažemo da oni koji žive na selu, sa dobrom idejom i uz pomoć države, mogu tu i da ostanu, započnu i razviju biznis.

Ruralni turizam jedan od potencijala Subotice

Ovo je, po njegovim rečima, rekordna godina u turizmu, u prvom kvartalu imamo porast stranih turista za 22 odsto, a Srbija je na prvom mestu po ostvarenju prihoda od turizma posle pandemije.

Turizam i ugostiteljstvo mogu da računaju i na snažnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Ruralni turizam jedan od potencijala Subotice

- Drago mi je da su u prvom konkursu Ministarstva turizma i omladine prepoznati objekti u Subotici, pre svega Salaš Zvonko Bogdan. Ponosan sam i na to što su svi ugostiteljski objekti u Subotici, koji su ikada konkurisali kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam,  dobili sredstva. Upravo zato možemo da govorimo o dobrim rezultatima u turizmu – poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Sinergijska politika Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, Ministarstva turizma i omladine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam daje odličan rezulatat, a to je da u prvih pet meseci imamo porast broja dolazaka turista u Vojvodinu za devet odsto, u odnosu na rekordnu 2023. godinu. Tome je umnogome doprineo razvoj infrastrukture, koja nas je približila jedni drugima. Kao što su železnička pruga i „Soko“ približili Novi Sad Beogradu, tako s nestrpljenjem očekujemo završetak pruge do Subotice, koja će uticati i na turistički potencijal grada. Tu je i akva park, zajedničko ulaganje, koji je ovog leta doneo bum u turizmu na Paliću i već u septembru ćemo imati zajednički sastanak u Pokrajinskoj vladi na kome ćemo utvrditi zajedničke projekte.

Salaš Zvonko Bogdan je za vrlo kratko vreme postao jedan od simbola našeg grada.

Ruralni turizam jedan od potencijala Subotice

- Zahvalni smo što je prepoznata važnost ruralnog turizma u našem kraju, imamo šta da ponudimo, kako domaćim turistima, tako inostranim, koji čine važan segment našeg poslovanja, od arhitekture do tradicije, muzike i vojvođanske trpeze. U ovom objektu smo pokušali da oživimo sve ono što je Zvonko Bogdan opevao u svojim pesmama u proteklih 70 godina, da od zaborava sačuvamo fijakere, salaše i vojvođansku kuhinju. Sve to povlači angažovanje privrednika i poljoprivrednika iz kraja a posetiocima nudi jedinstven doživljaj – dodaje Stefan Laušev, menadžer Salaša Zvonko Bogdan.

Izvor: Subotica.com
Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan Ministar Memić i sekretar Ivanišević u poseti salašu Zvonko Bogdan
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 časova i 12 minuta
Komentara: 6
Pregleda: 2914
Povezane teme

Nenad Ivanišević

salaš vinarije zvonko bogdan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.