Komentara: 4
Pregleda: 1720

Sačuvajmo zemljište za buduće generacije, ne spaljujte biljne ostatke!

26.06.2023. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Iz Gradskog štaba za vanredne situacije apeluju na Subotičane da ne spaljuju biljne ostatke i podsećaju da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zakonom zabranjeno.
Sačuvajmo zemljište za buduće generacije, ne spaljujte biljne ostatke!

Paljenjem se uništava površinski sloj zemljišta koji se pretvara u pepeo i prah, a upravo ovaj sloj najvažniji je za donošenje roda u narednim godinama.

Paljenjem se ubijaju živi organizmi u zemljištu koji imaju nezamenljivu ulogu u ishrani biljaka prevodeći biljna hraniva iz đubriva u oblike pristupačne biljkama i vrše razlaganje organskih materija zemljišta - podsećaju iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Spaljivanje strnih useva i drugih biljnih ostataka, kao i smeća je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara.

- Lice koje izazove požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, a poljoprivredno gazdinstvo koje vrši spaljivanje žetvenih ostataka gubi pravo na na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od dve godine. Fizičko lice koje spaljivanjem strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru izazove požar, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10 hiljada dinara, a pravno lice kaznom u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara - upozoravaju nadležni.

Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organske materije u zemljištu, poboljšava se vodni režim zemljišta, olakšava se kasnije obrada, te borba protiv korova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1720
Povezane teme

paljenje vatre na otvorenom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.