Komentara: 23
Pregleda: 22528
Foto

Sahranjen Ištvan Pastor

04.11.2023. u 17:08h
Izvor: Subotica.com
Na Bajskom groblju danas je sahranjen Ištvan Pastor (68), predsednik Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara, koji je preminuo u ponedeljak.
Sahranjen Ištvan Pastor

Na večni počinak Pastora su ispratili članovi porodice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  premijer Mađarske Viktor Orban, Milorad  Dodik, predsednik Republike Srpske, Igor Mirović, premijer Pokrajinske vlade,  Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine, Miloš Vučević, ministar odbrane, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Tomislav Momirović, stranačke kolege i mnogi drugi poštovaoci, saradnici i prijatelji.

Od dugogodišnjeg saradnika i prijatelja oprostio se predsednik Srbije, ističući značaj Ištvana Pastora u današnjim odnosima Srba i Mađara.

Sahranjen Ištvan Pastor

- Ištvan Pastor je istorijska ličnost i biće zapisano njegovo ime ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima. To je čovek koji je uspeo više od svih ratnika, vojskovođa, državnika, od svih onih kojih su nam puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude poput njega neretko potcenjivali. To je bio čovek koji je nas upoznao sa Viktorom Orbanom, koji je spojio dve najveće partije u Srbiji, Srba i Mađara - Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara. Pastor je bio čovek koji je radio na pomirenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba, ali uvek dovoljno pametan da napravi kompromise, jer bez dogovora napretka i budućnosti nema. Ištvan Pastor je postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni, bez koga je bilo nemoguće zamisliti punu stabilnost i najbliže odnose između Srba i Mađara – poručio je predsednik Vučić. - Uvek kada bismo razgovarali pred izbore i posle izbora, sa njim nikad nije bilo iznenađenja, nije bilo onih političkih trikova, jedno mesto, jedna fotelja više. Nije ga to interesovalo, već koliko će puteva više da prođe kroz mađarska sela i naselja, koliko posla, koliko fabrika možemo zajednički da napravimo, dovedemo, šta je to što možemo zajedno da donesemo.  Ima jedna reč po kojom ću ga zapamtiti i koju je koristio kao da mu je srpski jedini jezik. Pričali smo o pruzi Beograd-Budimpešta i ja sam mu rekao - "Samo da smo to uradili u Srbiji, nije malo šta smo napravili". A Ištvan se okrenuo prema meni i rekao jednu srpsku reč - Aleksandre uradili smo "onoliko". To je ta srpska reč koju su srpski vladari koristili još u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe.

Sahranjen Ištvan Pastor

Po njegovim rečima, Pastor je bio čovek koji je okupio Srbe i Mađare.

- Poslednji put sam ga video u bolnici u Subotici pre 15-ak dana. Bio je vedar i čio, bio je jak, stabilan i obradovan sam izašao iz Bolnice, uveren da će još dugo da poživi. Pričali smo o planovima, budućnosti, o tome šta je to što još moramo da uradimo. Potom mi je Viktor rekao da ima zabrinjavajuće vesti, da su mu lekari u Budimpešti rekli da nije dobro stanje, a ja sam mu rekao "za nas bi bilo katastrofa bilo šta da se dogodi". U roku od 48 sati smo čuli tu tužnu vest. – podsetio je Vučić. - Požalio sam mu se pre godinu dana da mi je sve teže, da nisam neko ko ne ume da trpi, pritiske, pretnje, koji su dolazili iz mnogih delova sveta, da se plašim čime sve Srbiji prete i da ne znam hoću li moći da izdržim. On je tada pokazao nešto što do tada nisam poznavao kod njega - neverovatnu odlučnost, energiju i snagi. On je prvi put povisio ton, stego levu pesnicu i rekao - "ako mogu da te zamolim, iako ne znam šta se sve dešava, sve im to izdrži, jer oni se samo prave da su jaki, a ne vide ni šta se kod njih događa u njihovom dvorištu, zato samo izdrži, a mi ćemo da podržimo sve što bude potrebno, jer ne smemo da popustimo posle svega što smo uradili". Ja sam tada video pred sobom jednog drugog Ištvana - jednog snažnog lidera, velikog lidera, ne samo mađarskog, već i lidera srpske države. Odlaskom Ištvana izgubili smo i prijatelja, i brata i velikog političkog lidera. Izgubili smo divnog čoveka. Nadam se da ono što je on uradio niko neće moći da pogazi u budućnosti, verujem i u našeg prijatelja Orbana, u naslednike i u porodici i u političkoj partiji koju je predvodio Pastor, a mi ćemo pokazati kao srpska država koje poštovanje smo imali i koje poštovanje ćemo uvek imati.

Od Pastora se oprostio i premijer Mađarske Viktor Orban, koji ga je smatrao najzaslužnijim za ujedinjenje mađarskog naroda.

Sahranjen Ištvan Pastor

- Ištvan je prvi koji se ne samo nadao i verovao u pomirenje među narodima, već je i delovao za njega. Nije mi bio samo veliki saborac, već i pravi prijatelj. Znamo se od odavno. Sećam se da je u maju 2010. bio moj prvi prvi koji mi je došao u zvaničnu posetu posle polaganja premijerske zakletve. I to nije slučajno. Ne znam ni da li je on nas podržavao, ili smo mi podržavali njega u to vreme, ali dobro se sećam ogromne težine zajedničke odgovornosti – rekao je Orban. – On je snosio tu odgovornost ne samo za svoje, vojvođanske Mađare, već i za ceo mađarski narod. Osećati se odgovornim za ceo narod je misija koju danas malo čiji sin razume. Teško je to, ali moraš to da izdržiš. Dobro poznajemo sebe, težak je zadatak da se raznoliko, višestruko, nezavisno mađarsko stanovništvo ujedini i zajedno deluje.

Od Pastora su se govorom oprostili i predsednik RMDSZ-a Hunor Kalemen (u ime mađarske zajednice van matične države) i Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SMV-a.

Sahranjen Ištvan Pastor

- Na čelu SVM je bio 16 godina, tokom kojih su njegovo ime i naziv stranke postali sinonimi. Za njega nije postojala veća čast za manjinskog političara nego da bude predsednik SVM. On to nije samo govorio, već i iskreno osećao – rekao je Balint Juhas. – Ne postoji mesto gde nije bio da poseti ljude u našoj zajednici.  Svakome je pomagao, nije poznavao nemoguće, uvek je tražio rešenje. Možda ga ipak najbolje opisuje reč „hrabar“. Suočavao se sa mnogo neizvesnosti i mnogim teškim trenucima. Ali nije stajao

Izvor: Subotica.com
Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora Sahrana Ištvana Pastora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 1 nedelju
Komentara: 23
Pregleda: 22528
Povezane teme

ištvan pastor

Aleksandar Vučić

viktor orban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.