Komentara: 7
Pregleda: 9655

"Samo nauka, razvoj i inovacije mogu omogućiti prosperitet jednog društva"

08.09.2015. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
Samo nauka, razvoj i inovacije mogu omogućiti prosperitet jednog društva, izjavio je predsednik Pokrajinske Vlade Bojan Pajtić na otvaranju 22. naučnog skupa “Tehnologija, kultura i razvoj” na Paliću. Na skupu se očekuje učešće oko 40 stručnjaka iz oblasti nauke i obrazovanja, koji će tokom tri dana razmatrati pitanja energetike, tranzicije i obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana. Organizator skupa je Udruženje “Tehnologija i društvo”.
"Samo nauka, razvoj i inovacije mogu omogućiti prosperitet jednog društva"

Kontekst ovogodišnjeg skupa jeste “Zapadni Balkan na putu ka Evropskoj uniji”, sa tri teme - energetske tehnologije u funkciji održivog snabdevanja energijom, modeli, strategije i mehanizmi održivog razvoja manjih zemalja u tranziciji i putevi osiguranja visokog kvaliteta ishoda obrazovanja. Kao i prethodnih godina, učesnici skupa nameću tezu da tranzicija na prostoru Zapadnog Balkana nije ispunila očekivanja.

Kako je istakao pokrajinski premijer obraćajući se učesnicima skupa, pokrajinska vlada je u ovoj godini opredelila 55 miliona dinara za sufinansiranje 54 međunarodna naučna projekta u okviru programa Horizont 2020 Evropske unije.Takav pristup je, kako je rekao, omogućio i da pokrajinski Institut Biosens bude prva institucija u zemlji preko koje EU usmerava sredstva za naučne projekte, projekte visokih tehnologija u oblasti poljoprivrede, a gde će taj institut opredeljivati sredstva za kompanije iz cele Evrope.

Skup će imati oko 40 učesnika, među kojima su Jasmina Vujić sa univerziteta Berkli, predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević, Dragoljub Mićunović, Vida Ognjenović, Ana Pešikan, Dragan Domazet, Trivo Inđić, Srbijanka Turajlić i drugi. Skup organizuju Udruženje “Tehnologija i društvo”, Ekonomski fakultet u Subotici, Grad Subotica, Institut “Mihajlo Pupin” iz Beograda i Elektrotehnički fakultet iz Podgorice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 9655
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.