Komentara: 18
Pregleda: 4767

Samo u MZ Dudova šuma intervenisano 129 puta zbog napada pasa

08.11.2021. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
Pas koji je prošle nedelje rastrgao kovrdžavog bišona na dečijem igralištu u Dudovoj šumi je vlasnički, utvrdila je Radna jedinica "Zoohigijena" JKP "Čistoća i zelenilo", koja je za deset meseci intervenisala čak 129 puta u ovoj mesnoj zajednici zbog napada pasa, a građani su prijavili i osam ugriza.
Samo u MZ Dudova šuma intervenisano 129 puta zbog napada pasa
Foto: Ilustracija

Iz Radne jedinice "Zoohigijena" kažu da su 3. novembra izašli na teren po pozivu komunalne milicije u 15.43 časova, kada su u Dudovoj šumi zatekli psa mešanca, crnog sa belim grudima, koji je imao pokidani lanac na vratu. Dežurna ekipa je uhvatila psa i očitala čip, a na osnovu dobijenih podataka, vlasniku su dostavili obaveštenje da se pas nalazi u Prihvatilištu za napuštene životinje i da ga preuzme u najkraćem roku.

- Intervenišući po pozivu komunalne milicije u Dudovoj šumi, dežurna ekipa Radne jedinice "Zoohigijene" uočila je i uhvatila još jednog psa i smestila ga u Prihvatilište, a pas ne poseduje čip. Sutradan je, uz prisustvo komunalne milicije, pas vraćen vlasnicima - kaže Aleksandra Bukvić, rukovodilac Radne jedinice "Zoohigijena" u JKP "Čistoća i zelenilo".

Samo u MZ Dudova šuma intervenisano 129 puta zbog napada pasaO tome koliku muku Mesna zajednica Dudova šuma muči sa napadima pasa, ne svedoči samo ovaj događaj, već i broj samostalnih ili po pozivu intervencija Radne jedinice "Zoohigijena", kojih je od januara do oktobra ove godine bilo čak 129. Kako objašnjava Bukvić, od tog broja je 31 intervencija bila uspešna, u kojima su uhvatili isto toliko pasa, dok su 83 bile neuspešne, jer nisu zatekli ili uspeli da uhvate pse, a u sedam intervencija su psi bili čipovani i, na osnovu podataka iz baze, vraćeni vlasnicima. Na sve to, imali su i osam prijava ugriza na ovoj lokaciji, ali po izlasku na teren nisu zatekli pse.

- Mesna zajednica Dudova šuma ima veliki broj kuća sa dvorištem u kome se nalazi veliki broj pasa koje vlasnici puštaju na javne površine ili im pobegnu. Nedaleko je Mlečna pijaca, koja privlači iste te pse koji se hrane tamo. Rubni delovi mesne zajednice se naslanjaju na bivšu fabriku "Zorka" koja je idealno mesto za skupljanje pasa, a pri tome je nepristupačan teren za hvatanje, tj. naše intervencije - objašnjava Bukvić razloge zbog kojih je ova lokacija problematična. - Dudova šuma je mesto gde se okupljaju vlasnički psi i psi koji su pobegli ili su napušteni, u velikom broju su i ženke koje su u teranju, i iz tih razloga se oko njih okupljaju mužjaci u čoporu.

Samo u MZ Dudova šuma intervenisano 129 puta zbog napada pasaDa bi se ovakvi i slični slučajevi izbegli u budućnosti, naša sagovornica apeluje na odgovorno vlasništvo, jer je ono prvi korak u sprečavanju napada i suzbijanju populacije napuštenih pasa na ulicama. 

- Apelujem na vlasnike da svoje pse čipuju, vakcinišu i sterilišu, da obezbede da oni ne mogu da pobegnu i da se samostalno bez nadzora vlasnika ne kreću na javnim površinama - poručuje Bukvić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 4767

Povezana vest

Povezane teme

psi na ulicama

problem sa psima

napušteni psi

jkp čistoća i zelenilo

psi lutalice

aleksandra bukvić

prihvatilište za napuštene pse i mačke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.