Komentara: 2
Pregleda: 11902

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci

14.07.2020. u 14:08h
Izvor: Subotičke novine
Sa nizom medalja i trofeja, pre svega sa titulom seniorske prvakinje Evrope, Sanja Malagurski je najbolja subotička odbojkašica, a na svoju karijeru je ponosna. Nastaviće rad u odbojci kao tim menadžer, a kaže da ima pregršt poslovnih ideja kojima želi da se posveti sada kada više nije aktivna takmičarka.
Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci

Proleće 2003. godine, belom bojom iscrtani tereni za mini-odbojku na trgu ispred Gradske kuće. Gomila dece, lopte lete na sve strane, vriska, graja, radost, smeh i suze... I u svoj toj galami meč za prvo mesto, devojčice se bore, među njima se visinom, ali, i igrom ističe Sanja Malagurski.

Sedamnaest godina kasnije, slična situacija. Istina, manje je dece, manje terena (zbog autelne epidemiološke situacije), ali je ista emocija na licima devojčica sa obe strane mreže. I među njima opet Sanja Malagurski, u drugačijoj ulozi - kao promoter takmičenja za decu, bogatija za niz utakmica, klubova, država, pa i kontinenata, bogatija zajedno veliko odbojkasko i životno iskustvo, ali i sa evropskim zlatom osvojenim 2011. godine.

- Za nas je ovaj turnir u najmanju ruku, bio kao učešće na olimpijskim igrama. Sećam se da su nam najveće protivnice bile „Simpsonke”, i da smo se sa njima sastajale u finalu - seća se Sanja Malagurski koja je sa nizom klupskih priznanja, a pre svega sa evropskim seniorskim zlatom najuspešnija subotička odbojkašica.

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci U razgovoru za „Nove Subotičke novine” otkriva da je o odbojci znala „taman toliko da misli samo o tome da se igra i uživa (mada sam već sa 12 godina bila poprilično takmičarski nastrojena), da pokaže šta zna, da iskoristi visinu i udari loptu što jače može. Da se druži, pomogne saigračicama".

- Odbojka je za mene bila ljubav. Najveća na svetu. Bila i ostala! Vrlo brzo sam pokazala daje to sport koji je totalno za mene, da imam lepu koordinaciju i smisao za loptu, talenat. I tako je sve krenulo. - objašnjava Sanja

Odbojkašku veštinu učila je prvo u Odbojkaškom klubu "Subotica". Seća se Sanja tih dana, trenera Radoslava Svirčeva, te da je delila teren sa starijim igračicama koje su joj pomogle da razvija veliki talenat.

Nale, Lela, Smiljo, Sanja, Brano, dugujem vam jedno veliko hvala!

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci

Sanja Malagurski i Nataša Jančikin

Nekoliko godina kasnije talenat je potvrđen pozivom iz Slovenije. Tamo Sanja upoznaje život profesionalnog sportiste. Brzo je prerasla i Sloveniju, posle dve predivne godine, usledili su novi klubovi, države. Igrala je u Rumuniji, Srbiji, Italiji, Brazilu, Poljskoj, Turskoj, pa opet u Italiji.

- Ako bih morala da izdvojim, najlepša sezona u svakom smislu je definitivno bila u Brazilu i ona je podrazumevala sve. To je nacija koja živi za sport, za odbojku. Savršeno organizovan klub, predivna oprema - jedna od retkih u kojoj smo se osećale kao devojke! Briga o nama, da budemo zdrave, srećne i nasmejane je bila na najvišem mogućem nivou - priseća se Sanja Malagurski - Delila sam teren sa najboljim igračicama sveta Sheillom, Thaisom, Fabiolom, Adeniziom... Zemlja koja me je očarala i osvojila, i gde težim da odem ponovo u možda nekom drugom svojstvu je Italija. Zemlja mojih snova, zemlja u kojoj sam odigrala najbolju sezonu (2016/17), koja me je naučila da razmišljam na određeni - zreliji način, ali i da uživam u sebi i onome što sport pruža.

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojci

Brazil 2013.

Najvrednije priznanje je svakako zlatna medalja sa Prvenstva Evrope 2011 godine. Uz medalju, tu su i posebne emocije koje se ne zaboravljaju.

-    Moja, a i istorija srpske odbojke je bila ispisana. Emocije? Prvo je - ponos. Ponosna na sebe samu, ekipu, i ćelu naciju. Zatim - sreća. Zahvalna sam Bogu što sam dobila najlepšu nagradu posle teške povrede... To je bio trenutak u kojem sam se samo prepustila, uživala, plakala, pevala, igrala kolo nasred hale „Pionir”. Naravno da i dan danas gledam snimke, i svaki put se naježim. Jedinstveno iskustvo zaista! Nažalost, baš vezano za to iskustvo je ostala i jedna neostvarena želja, a to je da se popnem na naš čuveni balkon Skupštine i sa svima podelim svoju sreću - govori Sanja koja je igrala i na Olimpijadi 2008. godine.

Karijera je bila bogata, uspesima, medaljama, blistavim momentima i po tome će biti upamćena. No, život je nosio i druge izazove.

- Život smo počeli svi da podrazumevamo. Kao i zdravlje. Prestali smo da uživamo, da se zabavljamo i smejemo, a počeli preterano da brinemo, razmišljamo. Tokom karijere susrela sam sa najtežim sportskim povredama i operacijama, koje su sigurno ostavile psihološkog i fizičkog uticaja na mene. Nažalost i neke životne situacije i porodični izazovi su me naterali da se malo više nerviram i tako sam nešto ranije odlučila da se povučem sa terena, usled zdravstvenih problema i hormonalnog disbalansa - koji zaista ne bih poželela nikome. Sada se zaista osećam odlično - predočava 30-godišnja Subotičanka. - Trebalo mi je mnogo hrabrosti i snage da presečem i odbojku ostavim po strani, i po prvi put posle mnogo godina izaberem svoje zdravlje i sebe. Iako sam bila sigurna u svoju odluku, često sam se preispitivala kada mi dođe neko sa rečenicom; „Pa ti si mlada, mogla si još nekoliko godina da igraš sigurno”. Da sam mogla, igrala bih, i tu završim svaku priču. Prestala sam da se objašnjavam i pravdam.

Sanja Malagurski završila igračku karijeru, ali ostaje u odbojciIako je karijera završena, to ne znači daje druženje sa sportom gotovo, a pred Sanjom su nove prilike za dokazivanjem. Radi kao tim menadžer u Crvenoj zvezdi, znači joj ogromno profesionalno iskustvo, a tu su i druge zanimacije.

- Imamo porodičnu proizvodnju domaće rakije pod tatinim kormilom, i sama sam započela jedan interesantan projekat, oformila sam svoj brend za garderobu, i za koji me vezuje brdo ideja i planova - ističe Sanja.

Trenutno živi i radi u Beogradu, ali to ne znači da je na Suboticu, iz koje je otišla maltene kao dete, zaboravila.

- Volela bih da u budućnosti nađem i svoje parče odbojkaškog neba nad Suboticom, jer to nisam nekako potpuno doživela i okusila sve do sada, zbog raznih okolnosti. Radujem se svemu što me čeka u budućnosti, vezno za odbojku, i van nje - zaključuje naša odbojkašica.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 11902

Povezana vest

Povezane teme

sanja malagurski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.