Komentara: 0
Pregleda: 3181

Saopštenje Fonda Panon

03.03.2010. u 16:44h
Izvor: RTV Yueco
Saopštenje Fonda Panon

Poštovani, s obzirom da ste pre nedelju dana objavili saopštenje predsednika Upravnog odbora Radio Subotice, koje sadrži više neistina o Pannon RTV-u, molimo Vas da naš demanti, u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o informisanju, objavite na svim onim novinskim stranicama gde je pomenuto saopštenje objavljeno, odnosno u svim onim emisijama u kojima je saopštenje emitovano.

1. Ne odgovara istini tvrdnja gospodina Bedalova po kojoj su pojedini čelnici SVM-a odlučili da imaju sopstveni radio i televiziju, i da je zbog toga osnovan Pannon. Fond „Panonija” emiter Pannon RTV-a, osnovalo je 12 subotičkih mađarskih javnih ličnosti, sa ciljem razvoja elektronskog informisanja na mađarskom jeziku. Većina osnivača bile su vanstranačke ličnosti, samo jedna osoba imala je funkciju u SVM-u.

2. Fond „Panonija” osnivači nisu formirali protiv Radio Subotice, nego zato jer je država 2002. godine usvojila Zakon o medijima, kojim je zabranjeno da jedan radio funkcioniše na dve frekvencije, i kojim je utvrđena obavezna privatizacija medija. Time je država dovela u krajnju opasnost emitovanje celodnevnog radijskog programa na mađarskom jeziku u Radio Subotici. Iako je u protekle tri godine, doduše, ne zaslugom Upravnog odbora, privremeno rešeno emitovanje programa na mađarskom jeziku i odložena privatizacija, na osnovu nekih poteza jasno je da pojedinci samo čekaju odgovarajući trenutak da ukinu emitovanje celodnevnog programa na mađarskom jeziku, i na taj način smanje obim informisanja na mađarskom jeziku u Vojvodini, pri čemu je cilj postojanja Fonda „Panonija” upravo da se obezbedi dugoročno emitovanje radijskog i televizijskog programa na mađarskom jeziku. 3. Nije istina da je Republička Radiodifuzna Agencija oduzela frekvenciju Radio Subotici. Agencija je raspisala konkurs za sve frekvencije, u okviru koga je omogućeno da za komercijalnu frekvenciju na 91,5 MHz konkuriše bilo koje pravno lice (preduzeće ili civilna organizacija) registrovano u Srbiji. 4. Gospodin Bedalov tvrdi da ja SVM, kao jedan od uslova za usvajanje budžeta za 2009. godinu, nametnuo da Pannon i Yu Eco RTV zajedno dobiju 45 miliona dinara. Međutim na konkursu subotičke samouprave Pannon TV-u dodeljeno je 9,9 miliona dinara, a od toga je zapravo isplaćeno samo 9,6 miliona dinara, a taj iznos je nesrazmerno nizak u poređenju sa kvalitetnim informativnim uslugama koje je Pannon TV pružila, i mnogo niži od iznosa koji je dobila Radio Subotica. Pošto je lokalna samouprava sklopila ugovor sa Pannon TV-om, a ne sa Pannon Radiom, ovo ni u kom slučaju nije moglo da dovede u opasnost informativnu ulogu, niti finansiranje Radio Subotice.

Nadamo se da predsednik Upravnog odbora Radio Subotice budućnost ove ustanove ne namerava da obezbedi kritikovanjem drugih, već stvarnim rešavanjem problema, a isto mu ne služi samo za dobijanje političkih poena.

Kuratorij Fonda „Panonija”

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3181
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.