Komentara: 9
Pregleda: 4749

Saopštenje Stranke Rusa povodom 6. juna, Dana ruskog jezika

06.06.2013. u 10:08h
Saopštenje subotičkog gradskog odbora Stranke Rusa Srbije prenosimo u celosti.
Saopštenje Stranke Rusa povodom 6. juna, Dana ruskog jezika

Ruski jezik objedinjenjuje mnoge narode, istorije i kulture. Usvajajući drugi strani jezik učenici istovremeno usvajaju i osvojaju drugi svet ,naši jezici imaju iste korene mnoge sličnosti su te koje nas spajaju i ujedinjuju.

Na današnji dan obeležava se Dan ruskog jezika u Rusiji i u svetu, to je dan koji se poklapa sa rođendanom Aleksandra Puškina (1799–1837). Pušknov jezik se smatra klasičnom normom ruskog književnog jezika i deca u ruskim školama i danas odrastaju i obrazuju se uz njegove pesme, bajke i romane.

Dan ruskog jezika se u svetu obeležava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u okviru promovisanja šest zvaničnih jezika ove organizacije. Ruski je najrasprostranjeniji jezik u Evropi i jedan je od četiri najprevođenija jezika sveta.

Srpski đaci koji nemaju mogućnost da uče ruski jezik a imaju svu mogućnost da uče zapadne jezike i da se upoznaju sa zapadnom civilizacijom ostaju uskraćeni kroz svoje školovanje neimajući mogućnost da se upoznaju sa najvećom slovenskom civilizacijom i jezikom.

Naš zadatak je da srpski đaci uvođenjem i vraćanjem ruskog jezika u škole dobiju tu mogućnost da upoznaju prelepi ruski jeziki ,obogate se duhovno i moralno.I da nauče da su Srbi i Rusi bratski narod koji su prekopotreban jedni drugima u ovim teškim vremenima .nezaboravljajući nikada da su mnogi Rusi dali svoje živote kroz istoriju za srpsku slobodu.

„Ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo – svet bi potamneo.
Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika – svet bi ogluveo.
Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost – svet bi zanemeo.“

Predsednik GO STRANKE RUSA SRBIJE (RUS)
Aleksandra Bukvić

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4749
Povezane teme

stranka rusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.