Komentara: 0
Pregleda: 2482

Saveti za beli Šengen

16.12.2009. u 09:13h
Izvor: RTV Yueco
Saveti za beli Šengen

"Ukoliko putujete automobilom, stalno držite uključena svetla. Pri sebi morate da imate fluorescentni prsluk, kao i zeleni karton, bez kojeg ne možete da uđete u Evropsku uniju."

Ovakvi i slični saveti naći će se u brošuri koju će do 19. decembra izdati MUP Srbije radi bezbednijeg putovanja u zemlje EU.

Mada za putovanje u zemlje šengena nije obavezno imati zdravstveno osiguranje, MUP preporučuje da se ono ipak pribavi. Cena se kreće od 300 do 500 dinara za pet dana boravka.

Putarina u Mađarskoj naplaćuje se putem vinjeta. One se očitavaju na naplatnim rampama. Za najjeftiniju četvorodnevnu treba izdvojiti 4,3 evra, mesečnu 15,5 evra. Putarina u Sloveniji plaća se 15 evra za sedam dana, dok je u Austriji 7,6 evra za 10 dana. U Češkoj za sedam dana treba platiti devet evra. U Italiji treba izdvojiti 22 evra do 37 evra za korišćenje puta. Sistem plaćanja po deonicama aktuelan je i u Francuskoj i u Španiji. U Nemačkoj se putarina ne plaća.

Vizna liberalizacija ne podrazumeva ukidanje graničnih kontrola zbog opasnosti od ilegalnih imigranata, a službenici u svakom trenutku mogu da traže podatke o novcu koji putnik nosi ili objašnjenje svrhe putovanja. Moguće je da zatraže i vaučer hotela u kom će neko biti smešten.

Na osnovu slobodne procene granična policija može da zabrani ulaz u zemlju šengenskog prostora osobi koja predstavlja opasnost po javni red i mir, ili joj je iz nekih razloga već zabranjen ulaz u Uniju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2482
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.