Komentara: 25
Pregleda: 9641

Saveti za starije građane koji od danas mogu u šetnju

21.04.2020. u 13:48h
Izvor: Subotica.com
Nakon što im je više od mesec dana bilo zabranjeno da izlaze iz svojih domova, građani stariji od 65 godina danas će po prvi put moći da izađu napolje na pola sata. Ipak, stručnjaci savetuju oprez, jer toliko dug boravak u kući predstavlja svojevrsni "šok" za organizam, te preporučuju postepeno vraćanje u kondiciju.
Saveti za starije građane koji od danas mogu u šetnju

Od ove nedelje, građani stariji od 65 godina moći će utorkom, petkom i nedeljom da izađu iz svojih domova na pola sata, u periodu od 18 časova do 1 čas iz ponoći, u krugu od 600 metara od mesta stanovanja. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, ovu mogućnost svakako treba da iskoriste, ali bez naprezanja i preterane fizičke aktivnosti.

- Dug boravak u kući utiče ne samo na fizičko, već i mentalno zdravlje, i svakako da mogućnost izlaska napolje stvara pozitivno raspoloženje u svim tim ljudima. Međutim, savetujemo da i dalje treba da postoji oprez. Većina njih dugo nije imala nikakvu fizičku aktivnost i sada kada izađu napolje, dovoljno je samo da šetaju i duboko dišu, ništa drugo, jer svaki početak fizičke aktivnosti mora da bude postepen, kako u vremenu trajanja, tako i u intenzitetu. Dakle, nikakva opterećenost ili preterana fizička aktivnost ne dolazi u obzir  - objašnjava naša sagovornica.

Saveti za starije građane koji od danas mogu u šetnju

Za starije građane koji žive u kućama, preporučuje se da i van ove mogućnosti kretanja što češće borave u svom dvorištu, na svežem vazduhu okruženi zelenilom, gde nisu u obavezi da nose maske i rukavice. Za one koji, pak, žive u zgrada, pridržavanje propisanih mera prevencije je neophodno.

- Starijim osobama koje žive u zgradama, a kojih je u našem gradu zaista mnogo, preporučuje se da u šetnju idu pojedinačno ili eventualno u pratnji jednog člana porodice. Ono na šta se takođe mora skrenuti pažnja, jeste da moraju da održavaju socijanu distancu od dva metra i da bez maske ne bi trebalo da izlaze napolje - dodaje dr Kosić Bibić.

Podsetimo, od uvođenja vanrednog stanja građanima starijim od 65 godina najpre je savetovano, a potom i zabranjeno da izlaze iz svojih domova, jer su u povećanom riziku od komplikacija u slučaju zaraze novim korona virusom. Do sada su bili u mogućnosti da izlaze iz svojih domova samo jednom nedeljno u ranim jutarnjim časovima, kako bi se opskrbili osnovnim životnim namirnicama i lekovima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 9641

Povezana vest

Povezane teme

vanredno stanje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.