Komentara: 0
Pregleda: 581
Foto

Savez invalida rada Vojvodine obeležilo šest decenija rada

24.10.2024. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Savez invalida rada Vojvodine obeležilo šest decenija rada

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće, Savez invalida rada Vojvodine obeležio je šest decenija postojanja i rada na poboljšanju položaja invalidskih penzionera. Oko 70.000 Vojvođana prima invalidsku penziju, a u Savezu invalida rada je njih oko 20.000 iz 33 opštine.

 - Niske penzije, od kojih neki čak primaju samo 50 odsto, kao da smo polovina čoveka, problemi sa lečenjem i ostvarenjem prava na oporavak i rehabilitaciju samo su neki od problema sa kojim se invalidi rada svakodnevno suočavaju. Ne možemo da dobijemo oporavak, jer Fond za zdravstvo ne prepoznaje staru bolest, zbog koje smo i otišli u invalidsku penziju, već samo novu. A mi smo sve stariji i bolesniji, a penzije su nam male i to sebi ne možemo priuštiti - kaže Stana Svilarov, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine - Prioritet nam je da izmenimo Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, da se donese leks specialis, kao što je donet za druge oblasti i da ljudi dobiju celu invalidsku penziju.

Savez invalida rada Vojvodine obeležilo šest decenija rada

U Subotici živi više od 5.200 invalidskih penzionera, a njihovi glavni problemi su lečenje i lekovi, u čemu im opštinska organizacija invalida rada pomaže.

 - Skuplje lekove mi plaćamo, a članovi nam otplaćuju na rate. Ali situacija u zdravstvu je veoma delikatna i teška. Vi morate da čekate, a ako nećete, onda morate da plaćate preglede, a naši invalidi to ne mogu da izdrže i tu mi takođe pomažemo - dodaje Stanko Nimčević, predsednik subotičke organizacije invalida rada.

Savez invalida rada Vojvodine obeležilo šest decenija rada

Iako Savez obeležava šest decenija postojanja, prvo organizovanje počelo je mnogo ranije, što svedoči o dugoj tradiciji borbe za prava invalida rada.

 - Ovo je 60 godina hrabrosti, solidarnosti, odgovornosti, borbe... Ova organizacija nije samo pružala pomoć i resurse, već je stvarala zajednicu da se povežu, ramene iskustva i zajedno se bore za svoja prava. U tome je i uspela. Kroz vaš višedecenijski rad postigla je mnogo, a ja se nadam da smo prethodnih nekoliko godina mi iz Pokrajinske vlade u tome pomogli - poručio je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Izvor: Subotica.com
60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine 60 godina postojanja saveza invalida rada Vojvodine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 dana i 17 časova
Komentara: 0
Pregleda: 581
Povezane teme

stanko nimčević

savez invalida rada

savez invalida rada vojvodine

stana svilarov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.