Komentara: 0
Pregleda: 1594

Savremena galerija obeležava šest decenija rada

01.05.2022. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Izložbom „Tragovi savremenosti: 60 godina putovanja kroz umetnost“ Savremena galerija obeležila je u četvrtak šest decenija postojanja i rada.
Savremena galerija obeležava šest decenija rada

Savremena galerija Subotica počela je sa radom 1962. godine, tada pod nazivom Likovni susret – Palić, kao gradska galerijska ustanova. Tokom ovog perioda promenila je nekoliko prostora i naziva, ali njena misija je ostala ista  -  da prati, proučava, kolekcioniše i izlaže umetnost svog vremena.

Savremena galerija obeležava šest decenija rada

Savremena galerija obeležava šest decenija rada

U okviru rođendanske izložbe posetiocima su predstavljena dela Jožefa Ača, Milana Konjovića, Pala Petrika, Slavka Matkovića, Balinta Sombatija, Verbumprograma, Ferenca Mauriča, Stojana Ćelića, Julija Knifera, Olje Ivanjicki, Saše Tkačenka, Maje Rakočević Cvijanov i Nikole Džafa, što je mali deo bogate kolekcije koju Savremena galerija poseduje.

- Za Suboticu i Savremenu galeriju je ovo jako značajan jubilej, jer to nije samo godišnjica ustanove već  i umetnika koji su radili ovde tokom ovih 60 godina. Ova izložba i pokazuje koliko je bogat umetnički život u Subotici – poručio je Zoltan Kudlik, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dodajući da će ovaj sekretarijat i ubuduće podržavati rad ove ustanove. – Dom savremene umetnosti u Subotici decenijama je mesto susreta umetnika koji ovde stvaraju i žive. Ova izložba i celogodišnji serijal programa gledaocima pružaju uvid u 60 godina umetničkog rada. Možemo biti ponosni što smo tokom godina uspeli da obogatimo rad Galerije delima vojvođanskih umetnika i brojnim događajima - izložbama, koncertima, projekcijama filmova... Kontinuirani razvoj ne može da da zaobilazi Galeriju, ne samo uživo nego i u virtuelnom prostoru, zahvlajujući kome je Savremena galerija dostupna posetiocima širimo sveta. Budući cilj i zadatak ustanove može biti smeštaj mladih umetnika, pretvaranje galerijskog prostora u atelje.

Savremena galerija obeležava šest decenija radaSavremena galerija obeležava šest decenija rada

Na samom početku rada Savremen galerije, ustanovljena je i njena kolekcija u kojoj su formirane četiri zbirke: slikarstva, grafike i crteža, keramike i skulpture, i novih medija. U svim tim zbirkama čuva se oko 1.500 umetničkih dela brojnih autora.

- Pre tačno 60 godina osnovan je Likovni susret Palić i tada je krenuo ovaj dug put i sve ovo vreme čuvamo te vrednosti. Kao što je tada započela, da publiku upoznaje sa umetnošću, da zajedno sa publikom istražuje umetnost u svakodnevici i danas radi besprekorno – ističe Arpad Blaško, direktor Savremene galerije. - Od 1968. godine Savremena galerija je u ovoj palati Ferenca Rajhla i od tada skuplja svoju kolekciju. Male su sve prostorije u Subotici da bi se prikazalo sve što poseduje. Zato smo na ovoj izložbi predstavili samo deo, svi kustosi su radili na odabiru, svako je radio jednu deceniju. Cela godina će biit posvećena jubileju,  dobili smo osvetljenje, uveli Galerijske srede kada građani mogu da nas posete i dobiju program koji nije vezan samo za izložbe nego i druge sadržaje. Imaćemo otvaranje novog dela koji će biti za posetioce a biće dosta iznenađenja tokom cele godine.

Savremena galerija obeležava šest decenija rada

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1594
Povezane teme

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.