Komentara: 2
Pregleda: 2411
Foto

Savremena oprema i vrhunski stručnjaci ključ uspeha Centra za vantelesnu oplodnju, uskoro još 26 porođaja

31.08.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Za nepune dve godine, koliko funkcioniše subotički Centar za vantelesnu oplodnju, rođeno je 14 beba i u narednom periodu očekuje se još 26 porođaja, sa ponosom ističu iz ovog Centra koji je nedavno dobio najsavremeniju laboratorijsku opremu.
Savremena oprema i vrhunski stručnjaci ključ uspeha Centra za vantelesnu oplodnju, uskoro još 26 porođaja

Procenat uspešnosti u prvoj godini rada našeg Centra za vantelesnu opodnju iznosio je 25 odsto, odnosno svaki četvrti par koji je prošao ciklus se i ostvario u ulozi roditelja. Tada je rođeno ukupno 14 beba. 

- U drugoj godini, do sada imamo 26 potvrđenih kliničkih trudnoća (trudnoće potvrđenje srčanom radnjom), tako da će za dve godine rada Centra za vantelesnu oplodnju biti 40 beba, a verujem da ćemo brzo doći i do broja 100 - ponosno ističe prim. dr sci. med Aleksandar Radulović, načelnik Centra za VTO i upravnik Službe za ginekologiju i akušerstvo - U poslednjoj grupi pacijenata, imamo 43 odsto uspešnosti kliničkih trudnoća. Malo ko se može pohvaliti sa takvim uspehom, ne samo kod nas već i u Evropi. Najstarija trudnica kod nas ima 44 godine.

Savremena oprema i vrhunski stručnjaci ključ uspeha Centra za vantelesnu oplodnju, uskoro još 26 porođaja

NAŠ RAD JE MERLJIV - Za razliku od mnogih procedura, ovde je procedura merljiva. U suštini ili imate trudnoće ili nemate. Znači ne može neko za sebe da kaže da je vrhunski stručnja ako nema trudnoće. U ovoj oblasti se rad stručnjaka može izmeriti -  ističe dr Radulović.

Sagovornik objašnjava da je interesovanje parova koji žele da vantelesnu oplodnju rade baš u našem centru velik, te najavljuje da će tražiti proširenje dozvoljenog broja ciklusa.

- Ove godine nam je odobreno da uradimo 150 ciklusa. Međutim mi smo do sada uradili već preko 100, a još 60 žena je na listi tako da ćemo tražiti proširenje, jer sam siguran da ove godine možemo preći više od 200 ciklusa - precizira sagovornik - Ne dolaze nama samo Subotičani, već i parovi iz cele Srbije i to oni koji nisu imali uspeha u drugim centrima. Na primer, sada imamo trudnoće u Zaječaru, kao i u Novom Sadu i Beogradu. Znate li koliko centara funkcioniše u prestonici, a oni su ipak izabrali nas. 

Savremena oprema i vrhunski stručnjaci ključ uspeha Centra za vantelesnu oplodnju, uskoro još 26 porođaja

Nedavno je subotički Centar za vantelesnu oplodnju postao bogatiji za novu savremenu laboratorijsku opremu, koja je, uz stručnost embriologa, lekara i sestara, formula uspeha.

- U sklopu laboratorijske opreme, dobili smo jedan inkubator, novi invertni mikroskop sa mikromanipulatorom, laminarnu komoru, kao i laser za biopsiju delova embriona blastomera za preimplantacionu genetsku dijagnostiku. Takođe, dobili smo i ultrazvučni aparat. U pitanju je izuzetno kvalitetna oprema koja nas je smestila u sam vrh opremljenosti. Ulaganje države i pokrajine u opremu je pokazatelj ozbiljnosti pronatalitetne politike - navodi dr Radulović.

Savremena oprema i vrhunski stručnjaci ključ uspeha Centra za vantelesnu oplodnju, uskoro još 26 porođajaTimu koji dobija nedavno se pridružio još jedan mladi embriolog, a kako najavljuje sagovornik u narednim godinama uz njega će ginekološki deo posla obavljati i mlađe kolege.

- Od početka su u timu embriolog Alfred Knivald, stručnjak sa iskustvom dugim više od četiri decenije koji je bio deo ekipe koja je uradila prvu vto u Nemačkoj, kao i mladi stručnjak Katarina Mitrović iz Novog Sada koja je znanje sticala na Oksfordu. Odnedavno im se pridružila i mlada koleginica Čila Bartuš koja je nekoliko godina radila u Pečuju. Što se tiče ginekološkog dela, već u sledećoj godini se otvara mogućnost da uvedem i mlađe kolege. To treba da budu perspektivni ljudi sa određenom dozom žara u srcu i nekim idealizmom što se tiče u struke, a ove osobine sam prepoznao kod dvoje mladih kojima sam mentor - završava sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 13 časova i 22 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 2411
Povezane teme

opšta bolnica

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.