Komentara: 17
Pregleda: 3937

Sećanja iz izbegličke kolone - Nikola iz rodnog sela poneo samo uspomene

06.08.2024. u 09:01h
Izvor: Subotica.com
U akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, ubijeno je ili nestalo više od 2.000 građana srpske nacionalnosti, dok je preko 200 hiljada Srba prognano sa vekovnih ognjišta. Među onima koji su mukom naterani morali da napuste svoj dom je i naš sugrađanin Nikola Slavić koji se još uvek živo seća svih događaja tog leta Gospodnjeg 1995. godine koje je, kako veli, bilo veoma toplo i vedro, sve dok nije "zaduvala oluja".
Sećanja iz izbegličke kolone - Nikola iz rodnog sela poneo samo uspomene
Foto: Ilustracija / Tanjug

Bila je to subota, 5. avgust 1995. godine kada su Nikola Slavić i njegovi sugrađani dobili naredbu da se povuku. Kako veli, ova naredba došla je iznenada, a samo nekoliko sati kasnije on se, poput drugih Srba iz Hrvatske, našao u izbegličkoj koloni.

Tada sam imao 31 godinu i sećam se da smo duboko u noć, oko 2:30h dobili naredbu da se povučemo. Tada smo napustili naša sela, konje, krave i drugu stoku smo pustili da ne pocrka od žeđi i krenuli preko Une u Srpsku, a potom u majku Srbiju - počinje priču Nikola.

Sećanja iz izbegličke kolone - Nikola iz rodnog sela poneo samo uspomene

Na put bez povrtaka Nikola je pošao bez ičega, baš kao i drugi Srbi koji su danima na traktorima putovali do Srbije.

Ja sam iz sela Krčevo i iz rodne Banije osim uspomena nisam poneo apsolutno ništa. Svi smo naprečac napustili svoja ognjišta i ostavili sve iza sebe - ističe sagovornik.

Nakon četvorodnevnog iscrpljujućeg i mukotrpnog puta u neizvesno, izbeglice iz Hrvatske konačno su ušle u Srbiju gde su dočekane sa hlebom i soli.

- Sećam se kako nas je narod dočekao. Dobili smo hleb i so i napunili su nam rezervoare gorivom kako bismo mogli da nastavimo put. Srbija je za nas svetinja, zato nismo te 1995. godine pošli u Sloveniju koja nam je bila na 30 km, niti u neku od zapadnih zemalja, već smo došli ovde. Srbija je naša majka, mi nemamo odavde kud više da idemo. Učinićemo sve da naša zemlja bude jača, da našim dolaskom bude bogatija i mi živimo za Srbiju - zaključuje Nikola.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 1 dan
Komentara: 17
Pregleda: 3937

Povezana vest

Povezane teme

oluja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.