Komentara: 0
Pregleda: 1607

Sećanje na nedužne žrtve

02.11.2011. u 16:37h
Izvor: RTV Yueco
Sećanje na nedužne žrtve

U Bajmoku je 17 godinu za redom održana počast žrtvama iz 1944 godine, na mestu na kom je stradalo više od 400 nedužnih ljudi. Kao i svake godine sećanje na žrtve organizovali su Lokalna samouprava i Odbor za komemoraciju, a obeležavanju su prisustvovale mnoge delegacije iz zemlje i inostranstva i predstavnici lokalne samouprave.

Na ovom mestu, 1944. godine nakon oslobođenja Srbije, bez sudskih presuda ubijen je veliki broj, uglavnom, Bajmočana. Šezdeset i sedam godina nakon tog monstruoznog dela, mnogo ljudi došlo je da oda počast nastradalima zapalivši sveće.

Vence su na spomen ploču položile mnoge zvanice i delegacije, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske. Prema rečima predsednika SVM-a Ištvana Pastora moraju se stvoriti pretpostavke ko je i zašto dao nalog da se izvrši ovo monstruozno delo.

Pre dve godine nastala je mešovita grupa istoričara dveju akademija nauka, koja je krenula sa ambicijom da se zajedno suoče sa istorijom 2. Svetskog rata. Prema rečima Pastora, to je veoma važno zbog pomirenja između naroda, kao i da se konačno stavi tačka na istoriju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1607
Povezane teme

sećanje na nedužne žrtve u bajmoku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.