Komentara: 0
Pregleda: 1211
Foto

Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorišta

15.12.2022. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
Ansambl Drame na mađarskom jeziku priprema drugu premijeru ove sezone – „Otelo“ Vilijema Šekspira, u režiji Zoltana Puškaša. Premijerno izvođenje čuvene tragedije biće 20. decembra na sceni „Jadran“. Predstava je na mađarskom jeziku, ali je obezbeđen prevod na srpski.
Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorišta

Da odabere baš Zoltana Puškaša da postavi „Otela“, Petronela Kermeci, direktorka Drame na mađarskom jeziku, odlučila se iz dva razloga. Najpre su to dugogodišnje poznanstvo i ljubav prema pozorištu, a potom i izbor teksta.

- Ovaj tekst još nismo igrali na mađarskom jeziku.  Sam tekst drame je na današnjem jeziku, on pretvara klasičnu tragediju u sadašnjost, bez direktnog ažuriranja. Komad je stavljen na repertoar jer je uvek aktuelan – objašnjava Kermeci.

Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorištaZoltan Puškaš drugi put sarađuje sa subotičkim glumačkim ansamblom, za koji ima samo reči hvale.

- „Otelo“ smo izabrali jer je to najbolja tragedija i, nažalost, uvek aktuelna. Samo ako pogledamo oko sebe vidimo veliku ljubomoru, što je veliki greh. Tražili smo odgovor ako je mlad čovek uspešan šta je onda kod njega problem. Kod Šekspira negativac Jago nije mogao da bude glavni lik, ali u suštini on je glavni karakter – najavljuje Puškaš. – Fenomenalno je što ništa ne treba da dodamo da predstava bude savrmena, sve je već u tekstu.

Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorišta

U glumačkoj ekipi je i Arpad Černik, koji  ulogu u Šekspirovoj drami smatra krunom glumačke karijere.

- Počastvovani smo što imamo priliku da igramo i hvala upravi pozorišta što su nam dali priliku da igramo Šekspira. Ubeđeni smo da će i publika sa velikim očekivanjem prići Šekspiru i da će predstava doživeti veliki uspeh – dodaje Černik.

Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorišta

Kako najavljuje Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta, publika će uživati u Šekspirovom komadu.

- „Otelo“ je jedna od najznačajnijih Šekspirovih drama. U našoj izvedbi će klasična tema biti osavremenjena, kostimi su savremeni, scenografija... Naš dragi gost reditelj je bio i scenograff, kostimograf i odabrao je muziku. Svaka čast na tome i siguran sam da ćemo svi uživati – ističe NIkolić.

Šekspirovo „Otelo“ na sceni subotičkog pozorišta

Izvor: Subotica.com
Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo" Najava premijere Drame na mađarskom jeziku "Otelo"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1211
Povezane teme

drama na mađarskom jeziku

miloš nikolić

petronela kermeci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.