Komentara: 0
Pregleda: 226

Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivalu

16.07.2024. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
U okviru 31. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Bez vazduha” rediteljke Katalin Moldovai, “Plavi pelikan” (László Csáki), “Neke ptice” (Daniel Hevér), “Smrt golmana” (Siflis Zoltán), “Sve o Lefkovičima” (Ádám Breier), i “Zemelvajs” (Lajos Koltai). Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivalu

Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 21. do 26. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

U filmu “Bez vazduha”, nastavnica u srednjoj školi započinje apsurdnu borbu da se opravda kada je jedan roditelj optužuje da promoviše homoseksualnost među učenicima, nakon što je svojim 17-godišnjim učenicima preporučila „Totalno pomračenje“ Agnješke Holand, kako bi bolje razumeli Remboovo delo. Ona mora da odluči da li da se založi za vrednosti koje zastupa ili da se tiho povuče.

Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivalu

Radnja animiranog filma “Plavi pelikan” odigrava se u Mađarskoj devedesetih godina prošlog veka, kada je putovanje napokon moguće, ali nije priuštivo. Falsifikovanjem međunarodnih voznih karata, tri mladića pružaju priliku celoj jednoj generaciji da iskusi spoljašnji svet.

Film “Neke ptice” je o Beli, koji ima osećaj da se svet urotio protiv njega kada ga sin smesti u starački dom. Ovde se sreće sa buntovnom tinejdžerkom Zoe koja je osuđena na društveni rad. Dok Zoe očajnički pokušava da se poveže sa svojom samohranom majkom, Bela želi svima da dokaže da može da živi nezavisno kako bi mogao da se vrati kući. Uprkos razlici od skoro šezdeset godina, njihove ih sličnosti i usamljenost pretvaraju u saveznike.

Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivaluDokumentarni film “Smrt golmana” bavi se životom Geze Šifliša, koji je rođen 1907. godine u Subotici, u Austrougarskoj monarhiji. Između 1927. i 1928. branio je u ekipi subotičkog FK SAND, nakon čega prelazi u budimpeštanski FK Ferencvaroš. Kao Fradijev golman, bio je član tima koji je na turneji po Južnoj Americi 1929. godine pobedio tadašnjeg svetskog šampiona, ekipu Urugvaja. Pet puta je nastupio u reprezentaciji Jugoslavije, a 1928. godine učestvovao je na Olimpijskim igrama održanim u Amsterdamu.

Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivalu

U filmu “Sve o Lefkovičima”, nakon ženine smrti, tvrdoglavi trener boksa se složi sa svojim otuđenim jevrejskim ortodoksnim sinom da ga pusti da tuguje u svojoj kući. Tokom sedmodnevne šive, otac i sin moraju da se suoče sa svojim starim zamerkama.

Film “Zemelvajs” prati dešavanja 1847. godine kada misteriozna epidemija besni u porodilištu u Beču, dok doktor Ignac Zemelvajs pokušava da pobedi porodiljsku groznicu protiveći se svim tradicionalnim teorijama.

Selekcija „Novi mađarski film” na Filmskom festivalu31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda 150 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 18 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 226
Povezane teme

palićki filmski festival

filmski festival u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.