Komentara: 5
Pregleda: 4123

Sezona pripreme zimnice može da počne - bogata ponuda voća i povrća na pijacama

11.08.2023. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Sezona pripreme zimnice već polako počinje, i to uglavnom kada su u pitanju džemovi i kuvani paradajz. Ponuda na pijacama je dobra, a pored svežeg voća i povrća u ponudi je i veliki izbor domaće gotove zimnice.
Sezona pripreme zimnice može da počne - bogata ponuda voća i povrća na pijacama

Sve veći broj građana nalazi se u dilemi - da li praviti domaću zimnicu ili kupiti novu. Neko se vodi isplativošću, neko kvalitetom, a neko onim šta je lakše. Na pijaci kažu da se podjednako prodaje i gotova zimnica i sveže voće, najviše se kupuju breskve, čija je cena uglanom oko 120 dianra.

- Sad je prodaja krenula dosta bolje, valjda su se žene osvestile da je breskva smrzla i da je nema, da je pri kraju, pa su malo požurile. Mada je bila i penzija, pa se prodaja povećala - kaže sagovornica, koja u ponudi ima i domaću zimnicu - Pravim domaće džemove, imam od kajsije a sad će biti od šljive, pekmez, kuvan na starinski način, kad se dugo meša u bakranom kotlu. Podjednako se kupuje i zminica i sveže, mladi kupuju više gotovo a stariji koji su navikli da to rade sami, kupuju voće pa prave.

Sezona pripreme zimnice može da počne - bogata ponuda voća i povrća na pijacama

Pored bogate ponuda voća, tezge obiluju i povrćem. Iako se dolazak crvene paprike očekuje u septembru, neke tezge već su se "zacrvenele". 

- Paprika jako lepo ide, cena je 100 dinara po kilogramu, leskovačka, mesnata, debela. Kre3nuli smo sa paprikom, a približava se polako 1. septrembar kada počinej crvena paprika, paradajz i krastavac za zimnicu. Prodaja nije kao ranijih godina, najviše zbog velikog broja prodavnica, oni uvek gledaju da bduu jeftiniji. Ali pijaca je pijaca, tu je uvek sveže, sveža roba svakog dana, u prodavnicama stoji - kaže nam prodavac za tezgom sa paprikama. 

Sezona pripreme zimnice može da počne - bogata ponuda voća i povrća na pijacama

Iako su cene približno iste kao prošlogodišnje, veliki broj ljudi se odlučuje da zimnicu kupuje gotovu. 

 - Uglavnom kupim gotovo, lakše mi je. Tu prodaju domaću zimnicu, kvalitetnu, to je isto kao da je ja pravim, nema razlike - kaže jedna sugrađanka, dok se druga nadovezuje, potvrđujući da još ima onih koji, verni tradiciji, više vole sami da pripreme - Ja sve pravim sama, kupim voće i kuvam pekmez, nema ništa lepše nego kad ga sama spremim - kategorična je druga. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 6 dana
Komentara: 5
Pregleda: 4123
Povezane teme

mlečna pijaca

pijaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.