Komentara: 5
Pregleda: 2010

Sezonski poslovi u inostranstvu za srednjoškolce i studente sve traženiji

12.07.2023. u 13:06h
Izvor: Subotica.com
Sezonski poslovi za srednjoškolce i studente su vrlo traženi tokom letnjih meseci, a srećom ni ponuda istih nije mala. Svake letnje sezone veliki broj mladih iz našeg grada odlazi u popularna letovališta na Jadranu zbog sezonskih poslova.
Sezonski poslovi u inostranstvu za srednjoškolce i studente sve traženiji

Svaka turistička sezona podrazumeva otvaranje novih lokala, barova i kafića, kioska, a  osim konobara, potrebni i kuvari, šankeri, koktel majstori, prodavci, “palačinka majstori” ili “giros majstori”…

- Ukoliko dolazi iz inostranstva, da bi radio neki od ovih sezonskih poslova svaka osoba mora da ima dozvolu za rad i boravak. Ona se izdaje u obliku plastične kartice koja se pokazuje na uvid licima koja imaju ovlašćenja da je kontrolišu. Dozvola za privremeni boravak i rad se koristi za zapošljavanja stranaca, bilo da je reč o sezonskom poslu ili ugovorenim obavezama – objašnjavaju u jednoj omladinskoj zadruzi.

Zakon o strancima predviđa obavezu da se stranac, budući radnik u Crnoj Gori, u roku od 24 sata od dolaska u zemlju prijavi u opštinsku turističku organizaciju, gde prijavljuje boravak i plaća turističku taksu od  1 evra za svaki dan boravka,  dok ne dobije dozvolu za boravak i rad. Od predaje dokumentacije do dobijanja dozvole potrebno je otprilike od  7 do 14 dana,  te je najbolje odmah uplatiti i toliku boravišnu taksu. Nju plaća stranac a ne poslodavac.  Veoma je važno da se rok od 24 časa za prijavu ne probije, jer se u tom slučaju prijava boravka radi kod inspektora za strance, što je em komplikovanije, em u nekim slučajevima i nije moguće.

Prijava boravka vrši se na osnovu izjave poslodavca, koji je obezbedio smeštaj i uz prijavu predaje se posedovni list ili ugovor o zakupu nekretnine gde će budući radnik biti smešten.

Za dozvolu za boravak i rad treba da se dostavi dokaz da osoba u matičnoj državi nije pravosnažno osuđenu na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 meseci za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, dokaz o stečenom nivou obrazovanja i kvalifikacija. U slučaju da radnik planira da radi  na poslovima koji podrazumevaju kontakt sa hranom i pićem, što je tokom letnje sezone najčešće, poslodavac je u obavezi da ga uputi na sanitarni pregled i da snosi troškove istoga.

Sezonski poslovi u inostranstvu za srednjoškolce i studente sve traženijiPoslodavac koji namerava da zaposli radnika treba da obezbedi dokaze o sredstvima za izdržavanje, o obezbeđenom smeštaju, o zdravstvenom osiguranju, fotokopiju važeće putne isprave stranca, pisanu  ponudu za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu koja sadrži  sve bitne elemente iz ugovora o radu, lekarsko uverenje izdato od strane nadležne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, dokaz o registraciji pravnog ili fizičkog lica sa sedištem u Crnoj Gori i dokaz o uplaćenim taksama  za izdavanje dozvole.

Slična procedura je i u Hrvatskoj, a zahtev za dozvolu za rad oni koji nemaju hrvatsko državljanstvo mogu da podnesu i onlajn, putem aplikacije “Burza rada” Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Naši sugrađani koji imaju dvojno državljanstvo do posla dolaze mnogo jednostavnije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 dana
Komentara: 5
Pregleda: 2010
Povezane teme

omladinska zadruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.