Komentara: 14
Pregleda: 6273
Foto

Simbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini Jugoslaviju

24.09.2024. u 10:25h
Izvor: Subotica.com
Laki jurišni mlazni avion "Jastreb J-21" koji se proizvodio u fabrici "Soko" u Mostaru, star gotovo pola veka, prizemljio se u Mini Jugoslaviji. Ovaj avion, jedno od najvećih dostignuća vojne i avio-industrije bivše velike države, u narednim fazama će biti ofarban i izložen za turističke posete, a plan je da uz pomoć moderne tehnologije posetioci dobiju priliku da isprobaju simulaciju leta.
Simbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini Jugoslaviju

U okviru projekta "Ko vredi leti, ko ne leti ne vredi" park Mini Jugosalvija postao je bogatiji za još jedan simbol bivše države. Iz Surčina pa do Subotice, krenuo je ovaj avion, star bezmalo pola veka, na svoje verovatno poslednje putovanje, samo, ovog puta drumom.

 - Avion ima oznaku "N" što znači da je nastavni, i zato je dvosed - služio je za obuku pilota tokom svoje aktivne službe. Ono što znamo jeste da je 1996. ili 1997. povučen iz aktivne upotrebe, i tada je smešten u Muzej vazduhoplovstva u Surčinu, odakle smo ga mi dovezli. Zanimljivo je da je on, budući da nije učestvovao u borbama, još uvek bio u letnom stanju kada je povučen iz upotrebe - kaže Goran Gabrić iz Mini Jugoslavije. 

Simbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini Jugoslaviju

Sve dosadašnje faze projekta bile su više pripremne, a dolaskom aviona u Suboticu prešlo se na konkretne korake.

 - Nakon dobijanja svih neophodnih dozvola, prešli smo na transport aviona, što je bio dosta izazovan zadatak. Sada sledi sklapanje, montaža krila, postavljanje na postolje, uređenje u smislu obnove spoljašnosti, održavanje limarije alii i interijera, farbanje i slično, kako bi avion bio u što lepšem stanju. Avion nam na neki način donosi i nove mogućnsoti održavanja događaja, upotpunjavanja ambijenta u samom parku. U skladu sa tim planiramo i događaj u oktobru, kada će biti svečano otkrivanje aviona, a sam događaj biće posvećen ne samo industriji već uopšte temi letenja, kretanja kroz vazduh - objašnjava Gabrić. 

Simbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini JugoslavijuSimbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini Jugoslaviju

Kada su u pitanju dugoročni planovi, ideja je da uz pomoć savremene tehnologije svi zainteresovani, a pre svega deca, dobiju priliku da u sedištu ovog aviona isprobaju simulaciju leta. 

 - Postoji ideja da ovaj muzejski eksponat bude interaktivan, da posetioci mogu da sednu u njega i da kroz momenat moderne tehnologije i odeđene uređaje mogu da rade simulaciju leta, odnosno da u ovom avionu lete u 3D svetu. Sem toga, ovaj avion promoviše i viteško oličenje koje se stiče u vojsci, a koje je važno za odranu jednog naroda - kaže Gabrić.

Simbol jugoslovenske avio-industrije "Soko-jastreb NJ-21" stigao u Mini Jugoslaviju

Izvor: Subotica.com
Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija Trenažni "Jastreb NJ-21" u parku Mini Jugoslavija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 dana i 18 časova
Komentara: 14
Pregleda: 6273
Povezane teme

Goran Gabrić

mini jugoslavija

soko jastreb nj 21

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.