Komentara: 2
Pregleda: 3113
Foto

Simboli Božića - Betlehem, žito i jelka

25.12.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Crkve i vernici koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Božić - dan rođenja Isusa Hrista. Betlehem - prikaz Vitlejema, božićna pšenica i okićene jelke samo su neki od simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Simboli Božića - Betlehem, žito i jelka

Prikaz Vitlejema, koji se postavlja i u subotičkim rimokatoličkim crkvama tradicija je koja datira još od 13. veka.

- Sveti Franjo je osmislio kako da dočara božićnu priču tako da ona bude jasna svima, pa i najmlađima. Nama teolozima je apsolutno jasno da se Bog otelotvorio i sišao među ljude, ali valjalo je to objasniti svim ljudima, a naročito deci. Upravo je iz tog razloga nastao Betlehem i evo on se održao do danas - objašnjava sveštenik, Dragan Muharem, župnik crkve u Maloj Bosni.

Simboli Božića - Betlehem, žito i jelka

Betlehem se tokom božićnih praznika nalazi u centralnom delu crkve. 

- Svaki prikaz Vitlejema sastoji se od nekoliko centralnih figura, odnosno moraju biti prikazani beba Isus, njegova majka Marija i Josip. Naravno, tu mogu biti i pastiri koji su čuli reč anđela i dolaze da se poklone Isusu, kao i kraljevi, odnosno mudraci koji su došli prateći zvezdu na Istoku. Tu su i važne životinje - vo i magarac. Kako nas uči Stari zavet, upravo ove životinje su prve prepoznale svog vlasnika. Od životinja su tu i ovčice - priča nam sveštenik Muharem - Betlehem dočarava to veliko otajstvo koje mi ne možemo nikako predočiti, to je nešto što nadilazi ljudski razum, a opet nam je veoma blisko. Kada ugledamo tek rođeno dete to je nešto toliko prirodno i lepo da nam iste sekunde razgali srce, a Bog je izabrao baš takav način da dođe do nas.

Simboli Božića - Betlehem, žito i jelka

U svim kućama u kojima se danas slavi Božić okićena je jelka, a ispod nje je božićna pšenica.

- Mlado žito simbolizuje život koji se uvek iznova rađa. Iz semena, koje je bačeno u zemlju da umre, rodio se novi život. Žito i jelka su zeleni i u sred zime, dakle oni opstaju bez obzira na hladnoću i tamu - navodi naš sagovornik.

Simboli Božića - Betlehem, žito i jelka

Božić je praznik koji obuhvata sve dimenzije ljudskog života, zato je važno da se vernici svečano obuku, da se porodica okupi oko trpeze, ali je najvažnije prisustvovati bogosluženjima.

Božićno slavlje počinje misom ponoćnicom. Ona se održava onda kada je najmračnije, jer Bog je u tom mraku došao da nam bude svetlost. I ukrašavanje jelke lampicama ima istu simboliku - dati svetlo u tami. Pastirska misa služi se na božićno jutro, a nakon toga i centralna božićna misa - završava naš sagovornik kog ostavljamo u njegovoj župi da dočekuje vernike sa kojima će proslaviti rođenje Spasitelja.

Izvor: Subotica.com
Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva Župa Presvetoga Trojstva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3113
Povezane teme

katolički božić

božić

dragan muharem

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.