Komentara: 24
Pregleda: 3151

Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljaju

30.12.2022. u 11:59h
Izvor: Subotica.com
Godina na izmaku bila je izuzetno zahtevna, iako se nakon korone očekivalo da dođe do poboljšanja po pitanju zarada i većeg priliva kapitala, svetska kriza sve je poremetila - ocenjuju iz Saveza samostalnih sindikata Subotice. Uprkos teškoj godini učinjeno je mnogo toga za radnike, potpisani su kolektivni ugovori u svim javnim preduzećima, a pregovori o povećanju zarada još uvek traju.
Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljaju

Inflacija i energetska kriza poremetile su uzlaznu putanju kojom su se kretale zarade, navode iz Saveza samostalnih sindikata Subotice i dodaju da pregovori po preduzećima oko povećanja plata još uvek traju.

- Još uvek razgovaramo oko toga koje su mogućnosti za povećanje zarada i šta je realno - objašnjava Ištvan Huđi, predsednik SSSS - Potrebno je analizirati zašto mi kao Subotica dosta zaostajemo za republičkim prosekom pa da se sagleda situacija i da se vidi šta bi se tu moglo popraviti.

Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljajuPovećanje zarada neophodno je i u zdravstvu kako bi se sprečio još veći odliv lekara i medicinskog osoblja.

- Mi imamo problem jer se u velikoj meri školuje kadar i medicinske sestre sa visokim školama i fakultetima nisu prepoznate u ovom sistemu. Dakle, država školuje visoki kadar, ali nije prepoznat u sistematizaciji radnih mesta. Tako da materijalni položaj zaposlenih mora da se menja kako bi se sprečio odliv zdravstvenih radnika - izjavio je Nikola Pavković predsednik SSS SBO za zdravstvo.

Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljajuSa povećanjem minimalca, plate radnika u oblasti kulture sve su bliže minimalnoj zaradi.

- Na primer, zaposleni u računovodstvu će biti skoro na minimalcu i sad će veliki broj ljudi u kulturi primati gotovo minimalnu zaradu. To jeste problem, ali nažalost na to ne može da utiče ni direktor ustanove kulture ni osnivač - objasnio je Milan Vejnović predsednik Pokrajinskog odbora za kulturu.

Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljajuU Slobodnoj zoni kompanije se takmiče u zaradama, na taj način pokušavaju da spreče odlazak kvalitetnih radnika u inostranstvo. Uz zarade, uslovi rada su od presudnog značaja.

- Radnicima je važno da imaju dobre uslove rada, da imaju visok stepen zaštite na radu, klimatizovane prostorije, da nema promaje u halama i drugo. To je trenutno mnogo važnije radnicima - zapaža Saša Antunović, predsednik metalaca Grada Subotice - Konkurencija između firmi postoji i mora da postoji, jer svako želi da ima što kvalitetniju radnu snagu.

Sindikat: Iza nas je teška godina, pregovori oko zarada se nastavljaju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 3151
Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

savez samostalnih sindikata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.