Komentara: 0
Pregleda: 4871

Širiće se ulica Koste Šokice

11.02.2009. u 14:00h
Izvor: Građanski list
<p>U izradu je plan detaljne regulacije blokova između ulica Koste &Scaron;okice i Partizanske, kako bi se otklonili nedostaci važećeg regulacionog plana između Partizanske i Temerinske ulice, Sentandrejskog puta i pruge Beograd-Subotica.</p>
Širiće se ulica Koste Šokice

Planom je potrebno utvrditi koridor železničke pruge i zone njegove zaštite, povezati opštegradske centre duž zapadnog i istočnog oboda, povećati gustinu naseljenosti i na slobodnim delovima uvesti režijsku saobraćajnicu duž Partizanske ulice. Takođe je potrebno povezati slepe krajeve ulica duž pruge. Najznačajnija urbanistička izmena koju budući plan predlaže jeste proširenje i probijanje ulice Koste Šokice.

Naime, u višedecenijskom periodu planirano je proširenje na severnoj, parnoj strani ulice Koste Šokice i probijanje od ulice Đorđa Zličića do Kisačke, da bi u profilu od 30 metara ulica primila deo intenzivnog kolskog saobraćaja na ulaznom pravcu sa Žeželjevog mosta, preko Venizelosove ulice do Bulevara Jaše Tomića.

Na planiranoj trasi potrebno je porušiti objekte čija građevinska površina iznosi oko 5.750 metara kvadratnih i pribaviti zemljište od 1,07 hektara. Na preostalom građevinskom zemljištu od dva hektara, između planirane regulacije te linije i zaštitnog pojasa železničke pruge, trebalo bi postepeno porušiti objekte građevinske površine od oko 6.110 kvadratnih metara, kako bi se oslobodilo zemljište za izgradnju novih objekata.

Radi boljeg saobraćajnog protoka predlaže se povezivanje ulica Temerinske s Hadži Đerinom, Kisačke s Raškom, Đorđa Zličića s ulicom Radoja Domanovića, te Karađorđeve s Temerinskom. Za povezivanje bi se koristili i delovi zaštitnog pružnog pojasa definisanog na osam metara od granice koridora železničke pruge, koji bi se proširio ka severu do udaljenosti 25 metara od severnog koloseka. U unutrašnjosti područja severno od pruge bili bi zadržani delovi porodičnog stanovanja i poslovanja i omogućeno proširenje vrtića i osnovne škole. Dva kompleksa "Vodovoda i kanalizacije" mogla bi se razvijati čak i u pravcu druge namene - za komercijalno i proizvodno-zanatsko poslovanje bez stanovanja.

Izgradnja oko 1.450 parking mesta mogla bi se obezbediti zidanjem garaža na parcelama porodičnog stanovanja (po dve na parceli), u prizemlju pratećih objekata (18 metara kvadratnih po garažnom mestu), ispod gabarita višeporodičnih objekata, ispod polovine građevinskih parcela za komercijalno i uslužno poslovanje i ispod celog bloka poslovnog centra.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4871
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.