Komentara: 30
Pregleda: 3305

Siromaštvo, nezainteresovanost za školu i zabrana roditelja najčešći razlozi napuštanja osnovnog školovanja

22.10.2024. u 09:02h
Izvor: Subotica.com
Siromaštvo, nezainteresovanost za školu i zabrana roditelja najčešći razlozi napuštanja osnovnog školovanja

Poslednji popis stanovništa pokazao je da je više od 1.100 naših sugrađana bez ikakve školske spreme, a da nepotpuno osnovno obrazovanje ima više od pet i po hiljada stanovnika. Na evidenciji subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš) je 849 lica bez osnovne škole. Kkao navode iz NSZ, proteklih meseci animirali su 248 lica bez osnovne škole (do 40 godina) sa kojima su vršeni grupni razgovori od čega je samo 40 lica potpisalo ugovor o nastavvku školovanja (od toga samo 12 žena). Trudnoća, trenutna bolest, rad na crno i nezainteresovanost za školu su najčešći razlozi zbog kojih lica bez osnovne škole ne žele da nastave obrazovanje, uprkos činjenici da u našem gradu funkcioniše Škola za osnovno obrazovanje odraslih.

- Oko 60 odsto polaznika je osnovno obrazovanje napustilo u uzrastu od 13 do 15 godina, a oko 30 odsto između 10. i 12. godine života - preciziraju iz subotičke Škole za osnovno obrazovanje odraslihNezainteresovanost za školu, siromaštvo, preseljenje, zaposlenje i roditeljska zabrana najčešći su razlozi napuštanja osovne škole pre završetka obrazovnog ciklusa.

Siromaštvo, nezainteresovanost za školu i zabrana roditelja najčešći razlozi napuštanja osnovnog školovanja

Dosadašnja iskustva u realizaciji programa sticanja osnovnog obrazovanja odraslih pokazuju da interesovanje za završetak osnovne škole pokazuju podjednako žene i muškarci, a da su u pohađanju programa istrajniji oni koji imaju nešto povoljniji ekonomski status, odnosno više članova porodice sa završenom osnovnom školom. 

Preko 80 odsto polaznika pripada starosnoj grupi od 15 do 36 godina, a čak trećina polaznika je u braku i ima decu. Više od polovine naših polaznika se bavi sezonskim poslovima, dok petina radi na crno. Najsnažnija motivacija našim polaznicima da završe osnovni obrazovni ciklus je da steknu znanje i diplomu čime im se otvara mogućnost daljeg školovanja, odnosno zaposlenja.

Siromaštvo, nezainteresovanost za školu i zabrana roditelja najčešći razlozi napuštanja osnovnog školovanjaKandidati koji završe Školu za osnovno obrazovanje odraslih pre nego što napune 17 godina mogu nastaviti redovno školovanje u željenoj srednjoj školi. Oni koji ne žele da nastave školovanje, kao i stariji od 17 godina idu na tržište rada. Takođe, nakon školovanja lica mogu biti uključena u obuke koje za potrebe tržišta rada besplatno organizuje subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Podsećamo, Škola za opsnovno obrazovanje odraslih namenjena je licima starijim od 15 godina koja nemaju završenu osnovnu školu. U našem gradu Škola za odrasle funkcioniše na Otvorenom univerzitetu i komplento osnovno obrazovanje traje tri godine. Prve godine završavaju se prva četiri razreda osnovne škole. U drugoj godini školovanja se završavaju 5. i 6. razred, dok je treća godina rezervisana za polaganje 7. i 8 razreda. Nastava se realizuje u popodnevnim satima, a upis je moguć u junu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 dana i 16 časova
Komentara: 30
Pregleda: 3305
Povezane teme

osnovna škola za odrasle

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.