Komentara: 10
Pregleda: 21814

Šivaća mašina - u prstima!

11.05.2016. u 23:25h
Izvor: Subotica.com
Ona nije među najglasnijima u školi. Nju nikada neće opomenuti dežurni nastavnik i zamoliti je da posle zvona uđe u učionicu. Ona je tiha, nenametljiva i skromna, ali kada treba, pokazuje zavidno znanje, rad i upornost. “Izuzetan je i vredan đak!” – ističe njen odeljenski starešina, profesorka Kata Suknović.
Šivaća mašina - u prstima!

Ona je Martina Kulundžić, učenica četvrtog razreda Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice, (obrazovni profil: Tehničar-modelar odeće), i osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju tekstilstva i kožarstva, održanom od 21. do 23. aprila, u Mladenovcu.

- Zadatak je bio izrada odevnog predmeta – suknje. Iako je bilo malo zahtevnije od onog što radimo na času, nije bilo previše komplikovano. Dobili smo opis modela, skicu i uzorke i pristupili radu. Nije bilo teško. Drago mi je zbog postignutog uspeha, to je velika stvar i za mene i za moju porodicu, a ujedno i moj izraz i dostignuće svega naučenog za ove četiri godine – objašnjava Martina, i dodaje:

- Kada sam upisala Hemijsko-tehnološku školu, znala sam koji izazov prihvatam jer je ovu školu pohađala i moja sestra, ali osećaj je bio još bolji kada sam na svojoj koži osetila nove impulse. Za razliku od moje sestre, koja se školovala po starom program, mene je sačekao novi program koji je premašio moja očekivanja! Kada sam uvidela koliko je kreativan smer i koje znanje stičeš, to me je iznenadilo i motivisalo.

SVI NJENI USPESI
Martina Kulundžić u drugom razredu srednje škole osvaja prvo mesto na školskom takmičenju, testu znanja iz predmeta - Tekstilni materijali, i tako se plasirala na republičko takmičenje. Ove godine učestvovala je i na školskom takmičenju iz engleskog jezika. Brojne su njene dodatne aktivnosti i angažovanja u Hemijsko-tehnološkoj školi.

S obzirom na uspeh koji je postigla (jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju), Martina je oslobođena obaveze polaganja prijemnog ispita na fakultetu, pa osim što je lišena brige i stresa, sa sigurnošću može da tvrdi:

- Upisaću Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, smer – modno i odevno inženjerstvo. Želja mi je da budem profesor, ali videćemo, možda se ukaže i neka druga prilika…

Razgovarajući sa Martinom, izgovaramo pre konstataciju nego pitanje: “Kod kuće sigurno šiješ za sebe, za drugarice…”, ali dobijamo neočekivani odgovor:

- Baš i ne jer nemam šivaću mašinu! Ni na takmičenju u to niko nije mogao da poveruje, međutim, rad u školi mi je mnogo značio. Volela bih da kupim šivaću mašinu pa da mogu da šijem i sebi i sestrama (imam ih četiri). Svakako bi i njima i meni mašina bila više nego dobrodošla.

Šivaća mašina - u prstima!

Martini, kao skroz odličnoj učenici, ne preostaje mnogo slobodnog vremena, ali kada ga ima, rado ga “troši” na gledanje filmova, na druženje… U periodu od januara do aprila ove godine slobodnog vremena bilo je još manje jer se tada intenzivno pripremala za takmičenje:

- Osim profesorke Suknović, veliku pomoć pružila mi je i profesorka Ana Žigmanov Vuković. Njihovo zalaganje bilo je veliko i rezultiralo na najbolji mogući način.

A osim zalaganja učenika, profesora i škole, ostaje i da se društvo založi za dobre đake, studente, i olakša im, često trnovit, put do željene diploma, pa možda Martina uspe da kupi željenu šivaću mašinu. To je minimum koji zaslužuje. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 21814
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.