Komentara: 26
Pregleda: 7449
Video

Škole ostaju otvorene do daljnjeg

12.03.2020. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Škole ostaju otvorene do daljnjeg

Obustave u školama i na fakultetima za sada neće biti, nadležni kažu da za takvom merom nema potrebe, ali i napominju da ukoliko se situacija promeni da se može brzo reagovati i doneti drugačija odluka.

- U ovom trenutku primenjuje se princip koji uvek primenjujemo u epidemiologiji koji glasi "prava mera, u pravo vreme, na pravom mestu". Nemamo potreba da zatvaramo škole sada kada uopšte nemamo registrovanih slučajeva kod dece, to je nepotrebna mera za zadržavanje i suzbijanje epidemije. EVentualno uvođenje takve mere planira se oko Uskrsa, ali isključivo u skladu sa epiemiološkom situacijom u celoj zemlji. - rekao je u razgovoru za RTS dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Sa odlukom da škole ne treba da se zatvaraju u ovom trenutku složio se i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marijan Ivanuša.

- Zatvaranje škola u ovom trenutku bilo bi preuranjeno, za time za sada zaista nema potrebe. Znamo da je na svetskom nivou među decom bilo jako malo zaraženih i oblelih, kao i da nema nijedan izveštaj da je dete inficiralo odraslu osobu. - rekao je Ivanuša - U regionu, konkretno samo u Sloveniji, preventivno su na nekoliko dana zatvorene dve škole ali samo zbog toga što su nastavnice bile inficirane.

Povoljna okolnost po rečima dr Petrovića je viša temperatura vazduha koja pogoduje uništavanju virusa, a jedan od takvih dana biće i danas na većem delu teritorije Srbije, pa i u Subotici.

- Kada temperatura vazduha pređe 20 stepeni štetnost virusa postaje značajno manja, bolest prelazi u definiciju prehlade - poručuje Petrović.

Zbog novonastale situacije u vezi sa korona virusom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u utorak je uputilo posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 26
Pregleda: 7449

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.