Komentara: 8
Pregleda: 2108

Školska godina počinje i u "Kolevci"

27.08.2019. u 12:32h
Izvor: Subotica.com
Pored 26 dece koja pohađaju nastavu u OISŠ "Žarko Zrenjanin", OŠ "Sonja Marinković" i predškolski program PU "Naša radost", još oko 30 mališana iz Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" će od 2. septembra biti uključeno u obrazovni sistem kroz školovanje u bolničkim uslovima ili u Dnevnom centru u okviru Doma.
Školska godina počinje i u "Kolevci"

Kako bi se na vreme pripremili za uključenje u obrazovni sistem, oko 30 štićenika "Kolevke" krenulo je još u aprilu na eksperimentalnu nastavu tokom koje je sa njima radilo devet defektologa, a obrazovanje se odvijalo, kako će se odvijati i od početka ove školske godine, u dva modela.

- Prvi model je za decu sa teškim zdravstvenim smetnjama koja će se školovati u bolničkim uslovima, dok je drugi model za pokretnu decu za koju će se obrazovanje odvijati u Dnevnom centru, gde ćemo opremiti jednu učionicu i druge prostorije koje će biti korišćene za obrazovni proces, poput senzorne sobe, prostorije sa strunjačama i pomoćnim didaktičkim sredstvima, a sve će biti prilagođeno njihovim sposobnostima i mogućnostima - objašnjava Vladanka Pavlović, koordinatorka stručnog rada u "Kolevci", dodajući da bi ove godine trebalo da se uključi ukupno 68 dece u obrazovni sistem. - Za sada krećemo sa 30 dece koja su dobila pozitivno mišljenje Interresorne komisije koje je neophodno za uključivanje u obrazovni sistem, a tokom narednih meseci planiramo da uključimo i ostalu decu u obrazovanje u okviru Doma.

Osim mališana koji će se ove godine po prvi put uključiti u školstvo, 22 dece iz "Kolevke" aktivno pohađa OISŠ "Žarko Zrenjanin", jedno dete pohađa nastavu po inkluzivnom obrazovanju u OŠ "Sonja Marinković", dok je troje mališana upisano u vrtiće PU "Naša radost".

Svakom detetu uključivanje u obrazovanje mnogo znači, jer ono zaista doprinosi poboljšanju i podizanju kvaliteta njegovog života. Kod dece koja imaju teške zdravstvene smetnje, defektolozi će primenjivati aktivnu stimulaciju kroz pevanje pesmica, maženje, određeni pristup i pozicioniranje i svakako da će to poboljšati najpre njihovo zdravstveno stanje. Kod korisnika koji su pokretni, radiće se pre svega na razvijanju njihovih veština samoposluživanja i samopomoći i to će sveukupno doprineti njihovom napretku - zaključuje Pavlović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2108
Povezane teme

kolevka

deca iz kolevke

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

obrazovni sistem

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.